Punto u RS stiže sredinom novembra

Tanja Milaković
Punto u RS stiže sredinom novembra

BANjA LUKA - Prvi kontingent od 300 subvencionisanih automobila "fijat punto" iz Kragujevca u Republiku Srpsku trebao bi da stigne oko 15. novembra, a cijena koju će kupci u Srpskoj da plate biće 5.999 evra.

Rekao je ovo juče "Glasu Srpske" ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković poslije sastanka u Beogradu sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije i predsjednikom Upravnog odbora firme "Fijat automobili Srbija" iz Kragujevca Đovanijem de Filipisom.

- Vlada RS je donošenjem Uredbe o izmjenama Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine automobila "fijat punto" prošle sedmice definisala da svako vozilo subvencioniše sa 1.321,40 maraka. Vlada Srbije proširila je svoju Uredbu i oni će obezbijediti 613 evra po vozilu u šta su uračunati troškovi transporta, osiguranja carine. Tako da kupcu u RS ostaje jedino da plati cijenu vozila koja iznosi 5.999 evra - rekao je Gluhaković.

On je precizirao da će izmijenjena Uredba Vlade RS u "Službenom glasniku RS" biti objavljena 2. novembra, te da će prva vozila "fijat punto" u Srpsku stići osam dana od objavljivanja Uredbe, odnosno od 10. do 15. novembra.

U prodajnom salonu banjolučke firme "Samaks", ovlašćenog dilera "Fijat automobila Srbija" u RS potvrdili su da prvi kontingent automobila očekuju 15. novembra.

- Potpisivanje predugovora sa kupcima trebalo bi da počne 4. novembra, a čim vozila stignu u Srpsku kupci će ih moći i preuzeti - kazali su u "Samaksu".

Istakli su da su do sada za kupovinu "fijat punta" primili 686 zahtjeva, ali da će u novembru tek 300 kupaca biti ispoštovano.

- Drugi kontingent vozila očekujemo početkom sljedeće godine kada bi trebalo da budu ispoštovani i ostali zahtjevi - kazali su u ovom salonu.

U "Samaksu" su podsjetili da će svaki kupac po potpisivanju predugovora, morati da svoj stari automobil odveze u jedan od 13 reciklažnih centara, gdje dobijaju potvrdu.

- Stari automobil poslije toga odjavljuju u policiji, uplaćuju potreban novac, te se ponovo vraćaju u "Samaks" gdje zaključuju ugovor o kupovini - dodali su u ovom preduzeću.

Krediti

Kredit za kupovinu subvencionisanog "punta" stanovnicima u Srpskoj davaće Uni kredit i Komercijalna banka.

- Interesovanje za kredit namijenjen za kupovinu "fijat punta" je izuzetno veliko. U prilog ovome ide i najniža kamatna stopa koja iznosi 3,7 odsto na godišnjem nivou, kao i dodatno umanjenje od 0,15 odsto za klijente koji apliciraju iz izrazito nerazvijenih i nerazvijenih opština - kazali su u Unikredit banci, ali nisu precizirali koliko su zahtjeva za kredit primili. U obje banke kazali su da će kredite početi da odobravaju kada krene uvoz i prodaja automobila u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana