Punto krenuo prema Srpskoj

Vedrana Kulaga
Punto krenuo prema Srpskoj

BANjA LUKA - Prvih 45 subvencionisanih vozila "fijat punto" krenulo je juče iz kragujevačke fabrike za Republiku Srpsku, a u Banju Luku trebalo bi da stignu sutra, kazao je "Glasu Srpske" ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

On je juče u Kragujevcu, sa predstavnicima Vlade RS i ovlašćenog dilera "Fijat automobila Srbija" za RS, preduzeća "Samaks", prisustvovao isporuci prvog kontingenta "punta" za RS.

- Isporuka prvog dijela subvencionisanih vozila "fijat punto" zvanično je počela, tako da će u ponedjeljak, poslije završetka carinskih procedura, automobili biti uručena kupcima - rekao je Gluhaković i dodao da će u okviru ovogodišnjeg projekta subvencije kupovine automobila iz kragujevačkog "Fijata", u Srpsku do 15. decembra biti isporučeno i preostalih 255 vozila.

Gluhaković je kazao da u RS ima više od hiljadu zainteresovanih kupaca za subvencionisanog "punta", koji se stanovnicima u Srpskoj prodaje po izuzetno povoljnim uslovima i na kredit do sedam godina.

- Iz ovog razloga Vlada RS će pokušati da, u dogovoru sa Vladom Srbije, i sljedeće godine subvencioniše nabavku ovih automobila - kazao je Gluhaković.

Procedure oko preuzimanja "punta" u RS počele su prošle sedmice, kada su prvi kupci u firmi "Samaks" potpisali predugovore za kupovinu.

U "Samaksovom" prodajnom salonu ranije su istakli da su formirali rezervni spisak potencijalnih kupaca, koji će moći da kupe "punto" jedino ako odustane neko od onih koji se već nalaze na spisku.

Stanovnici Srpske "punto" plaćaju 5.999 evra, a troškove osiguranja, transporta i carine snose vlade RS i Srbije.

Osim "punta", ovaj dogovor dviju vlada omogućio je i povoljnu prodaju traktora koji se proizvode u Srbiji na tržištu Srpske.

"Punto" na gas

U pogonima kragujevačke "Zastave" juče je počela proizvodnja "punta" sa motorom na gas. Direktor novoformiranog preduzeća Srbije i "Fijata", "Fijat automobili Srbija", Đovani de Filipis kazao je da će "punto" na gas biti skuplji za 1.100 evra u odnosu na "punto klasik" sa motorom na benzin, koji košta  6.999 evra bez subvencija. On je rekao da će do kraja godine ukupna proizvodnja "punta" sa različitim vrstama motora premašiti 15.000 vozila, a najprodavaniji će, prema njegovim riječima, biti "punto" na gas jer je najrentabilniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana