Punija kasa dokaz ekonomskog rasta

Anita Janković Rečević
Punija kasa dokaz ekonomskog rasta

BANjALUKA - Prihodi od indirektnih poreza u BiH iz godine u godinu konstantno rastu i za osam mjeseci ove godine dostigli su 7,5 milijardi maraka što je, prema riječima upućenih, dobar pokazatelj imajući u vidu da je inflacija značajno skliznula pa uvećani brojevi svjedoče o rastu domaće ekonomije.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da su prikupljeni prihodi od januara do kraja avgusta ove godine veći za 8,25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- U ovom periodu UIO je privredi vratio 1,359 milijardi KM. Neto prihodi za osam mjeseci iznosili su 6,144 milijarde KM i veći su za 667 miliona KM nego u istom periodu prošle godine - saopšteno je iz UIO.

Naveli su da je za finansiranje zajedničkih institucija BiH za osam mjeseci ove godine raspoređeno 679 miliona, Republici Srpskoj 1,879 milijardi, a FBiH 3,356 milijardi KM. Brčko distriktu pripalo je 188 miliona.

U UIO kažu da je po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, Srpska ove godine dobila dodatnih 102,4 miliona KM. Po istom osnovu FBiH je pripalo 154,9 miliona, a Brčko distriktu 5,2 miliona maraka.

Vijest o rastu prihoda, smatra ekonomista Marko Đogo, veoma je dobra.

- S obzirom da inflacija značajno pada i da je posljednjih nekoliko mjeseci povremeno zabilježena čak i deflacija, rast prihoda zapravo svjedoči o realnom rastu domaće ekonomije. To pokazuje da je privreda na neki način vitalna jer osam odsto nije malo u globalnim uslovima ratova i kriza. Da je inflacija visoka, kao na primjer 2022. kada je iznosila 17 odsto, nominalni rast ne bi značio puno jer bi ga inflacija pojela, ali budući da sada nije visoka i da se očekuje da do kraja godine bude ispod tri odsto ostvareni rast prihoda zaista pokazuje pozitivna kretanja - pojasnio je Đogo.

Stabilni budžetski prihodi, tvrdi Đogo, naročito su važni za Republiku Srpsku sada kada ima problema sa finansiranjem na međunarodnim finansijskim tržištima.

-  Poreski  prihodi su na neki način kičma budžeta i veoma je značajno da rastu kako bi se obezbijedila stabilnost isplata iz kase Srpske - naveo je Đogo za “Glas”.

I profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dragan Gligorić kaže za “Glas” da je uzrok rasta prihoda od PDV-a uvećana potrošnja građana te jednim dijelom i rast cijena.

- Građani su ti koji u konačnici plaćaju taj porez, ali novac prikupljen od PDV-a u budžetima se koristi za finansiranje raznih izdataka od kojih i stanovništvo može imati koristi. Porast prihoda od PDV-a je omogućio veće prihode budžetima i finansiranje većih izdataka koji uključuju i servisiranja unutrašnjeg i spoljnog duga usljed rasta kamatnih stopa - kazao je Gligorić.

Visoka opterećenja

Marko Đogo smatra da je poresko opterećenje u BiH i dalje visoko navodeći da je u posljednjih nekoliko godina vidljiva namjera vlasti da se nameti smanje.

- Zbirna stopa doprinosa smanjena je sa 33 na 31,4 odsto, stopa poreza na dohodak u Srpskoj sa deset na osam odsto, dok je u FBiH ostala ista. Vidljivi su pomaci i iako to nije ništa epohalno, a pravac da se smanjuju opterećenja je dobar - naveo je Đogo. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana