Prvi znaci oporavka metalske industrije

Marina Čigoja
Prvi znaci oporavka metalske industrije

BANjA LUKA - U posljednja tri mjeseca u Republici Srpskoj primjetan je rast proizvodnje u većem broju djelatnosti metalske industrije, što ukazuje na to da preduzeća iz ovog sektora polako izlaze iz krize.

Rekao je to "Glasu Srpske" sekretar Udruženja  metalurgije i prerade metala u Privrednoj komori RS Pero Ćorić i dodao da rast još uvijek nije na nivou proizvodnje iz prošle godine.

- Metalski sektor RS je najjače pogođen ekonomskom krizom. To se posebno odnosi na proizvodnju osnovnih metala, proizvodnju većine metalnih proizvoda, proizvodnju mašina i uređaja, kao i na oblasti vađenja ruda metala. Trend smanjenog fizičkog obima proizvodnje je prisutan u svih devet mjeseci ove godine u odnosu na prošlu - istakao je Ćorić.

S druge strane, kaže, u odnosu na isti period prošle godine povećana je proizvodnja motornih vozila i prikolica, kao i proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava. S obzirom na to da u ovim oblastima djeluje malo preduzeća, Ćorić kaže da njihovi rezultati bitno ne mijenjaju sliku o stanju u metalskom sektoru.

- Treba istaći da nije bilo značajnijeg smanjenja broja zaposlenih, iako je pad obima proizvodnje u nekim oblastima iznosio i više od 50 odsto - naglasio je Ćorić.

Smanjen obim proizvodnje, prema njegovim riječima, doveo je i do smanjenja spoljnotrgovinske razmjene.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da je sektor metalske i elektroindustrije isključivo usmjeren ka izvozu, koji ovom sektoru donosi 71 odsto prihoda. U Ministarstvu objašnjavaju da je negativan uticaj svjetske ekonomske krize uzrok pada obima industrijske proizvodnje kod jednog broja preduzeća, pretežno izvoznika.

- Ostvareni izvoz u prvoj polovini ove godine u oblasti metalske i elektroindustrije iznosio je oko 233 miliona maraka, dok je uvoz iznosio više od 488 miliona maraka, pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 47 odsto. Može se zaključiti da je u prvih šest mjeseci ove godine smanjen obim trgovinske razmjene u ovoj oblasti za 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom ostala na istom nivou - istakla je portparol ovog ministarstva Aleksandra Vukašinović.

Osnovni izvozni proizvodi RS, pored rude gvožđa i glinice, jesu čelične cijevi i proizvodi nastali na bazi čeličnih cijevi, te proizvodi kao što su kotlovi, mašine i uređaji, dok se najviše uvoze čelični limovi i sve vrste čelika kojih nema na tržištu RS i BiH.

Podsticaji

S obzirom na to da su preduzeća iz ove oblasti izvozno orijentisana, Pero Ćorić kaže da je značajno što je predviđenih deset miliona maraka za podsticaj izvoza u 2009. godini znatno više nego ranijih godina, ali da bi taj novac trebalo što prije da bude operativan, kako bi pomogao preduzećima da budu konkurentnija na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana