Prvi ugovori krajem mjeseca

Tanja Šikanjić
Prvi ugovori krajem mjeseca

BANjALUKA - Bivši banjalučki FAM "Jelšingrad" registrovan je kao Akcionarsko društvo "Novi Jelšingrad", otvoren je žiro-račun i na taj način su stvorene pravne pretpostavke da preduzeće počne sa poslovanjem, a prvi ugovori mogu se očekivati krajem mjeseca.

Izjavio je ovo u petak v. d. direktora ovog preduzeća Mirko Danilović.

On je na skupu bivših radnika "Jelšingrada" u Banjaluci potvrdio da su u toku aktivnosti na stavljanju proizvodnih kapaciteta u funkciju.

- Proteklih nekoliko dana bilo je mnogo aktivnosti na rješavanju pravnog statusa novoformirane firme. To je urađeno zahvaljujući punom angažmanu Vlade RS - rekao je Danilović.

Stavljanje proizvodnih kapaciteta ovog preduzeća iz oblasti mašinske industrije u funkciju biće, kako je rekao, obavljeno sa vlastitim kadrovima i već postavljenim organizacionim pristupom, ali i inicijalnim sredstvima od 300.000 KM koje je za ovo preduzeće izdvojila Vlada RS.

- Ta sredstva su predviđena za početna sanaciona ulaganja, a već u ponedjeljak tridesetak radnika počeće pripreme za revitalizaciju i sanaciju infrastrukturnih i proizvodnih kapaciteta - najavio je Danilović.

Dodao je da se ovim aktivnostima postavljaju temelji za trajno funkcionisanje preduzeća.

- Krajem mjeseca mogli bi da budu sklopljeni i prvi ugovori sa bivšim, ali i novim poslovnim partnerima ovog preduzeća - istakao je Danilović.

Predstavnik bivših radnika FAM "Jelšingrad" Nedo Nikodinović istakao je da je početak proizvodnje od izuzetnog značaja za bivše radnike, čiji broj će se sa razvojem proizvodnje povećavati.

Vlada RS je prošle godine za 8,2 miliona KM kupila imovinu nekadašnjeg privrednog giganta FAM "Jelšingrad" i od tada je ova fabrika u stoodstotnom vlasništvu RS.

Imovina

Imovina FAM "Jelšingrad" se procjenjivala na 24 miliona KM, koju je na drugoj ponovljenoj licitaciji Vlada RS kupila za trećinu iznosa. Predviđeno je da kupac pet godina nastavi osnovnu djelatnost preduzeća i da ima najmanje 100 zaposlenih, od čega 60 koji su ranije radili u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana