Prvi korak ka izgradnji Ugljevika 3

Rade Jelić
Prvi korak ka izgradnji Ugljevika 3

UGLjEVIK - Na području zaseoka Delići, u mjesnoj zajednici Peljave nedaleko od Lopara, juče su počela prva istraživanja uglja, što je prvi korak ka izgradnji termoelektrane "Ugljevik 3".

Direktor preduzeća "Komsar enerdži RS" Siniša Majstorović istakao je da istraživanja na području opština Ugljevik i Lopare treba detaljno da pokažu kolike su zalihe uglja.

- "Komsar enerdži" je dobio koncesiju na dvije i po godine, do kada će sprovesti istraživanja na području opština Ugljevik i Lopare. U ovom periodu mi ćemo uraditi elaborate o resursima uglja. Lokalna zajednica imaće višestruku korist od termoenergetskog projekta "Ugljevik 3" - kazao je Majstorović.

On je dodao da su za istraživanja angažovana preduzeća iz Republike Srpske.

- Istu politiku vodićemo i za sve sljedeće radove, jer nema potrebe da pored domaćih firmi angažujemo neke druge - naglasio je Majstorović.

Projekat detaljnih geoloških istraživanja na ležištima "Delići" i "Peljave-Tobut" u opštinama Ugljevik i Lopare, te na ležištu "Baljak" u opštini Ugljevik predviđa investicije ukupne vrijednosti od oko 12,7 miliona KM.

Prema okvirnim procjenama, izgradnja nove termoelektrane "Ugljevik 3", snage 400 megavata i rudnika koji će je snabdijevati ugljem, koštaće 550 miliona maraka. U ovom energetskom objektu, čija je izgradnja planirana da bude završena za 30 mjeseci, biće stalno zaposleno 800, dok će indirektno zapošljavati još 400 radnika.

- Kompletnu investiciju finansira iz vlastitih sredstava "Komsar enerdži RS", koja pripada "Komsar enerdži grup limitid", čiji je osnivač Rus Rašid Serdarov, a već je obezbijeđen novac za kompletnu izgradnju elektroenergetskog objekta - naglasio je Majstorović.

Tasovac

Izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" za tehnička pitanja Milutin Tasovac izjavio je da su pretpostavke da u ovom kraju "leži" više od 300 miliona tona uglja.

- To će biti dovoljno za rad nove elektrane u idućih 20 godina. Nova termoelektrana biće građena pored postojeće ("Ugljevik 1"), od koje će biti jača za 100 megavata i godišnje proizvoditi između 1.800 i 2.000 gigavat-časova - pojasnio je Tasovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana