Prve aukcije krajem aprila

Marina Čigoja
Prve aukcije krajem aprila

BANjALUKA - Prve aukcije trezorskih zapisa u Republici Srpskoj održaće se krajem aprila ili početkom maja, rekla je juče pomoćnik ministra finansija RS Snježana Rudić.

Prema njenim riječima, cijena na aukcijama će se utvrđivati na bazi jedinstveno utvrđene ravnotežne cijene.

- To znači da će svi učesnici na aukciji dobiti trezorske zapise po istoj cijeni, odnosno onoj koja je najpovoljnija za investitore, a u slučaju da ponuda premašuje potražnju, prednost će imati oni koji su ponudili bolju cijenu - rekla Rudićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je istakla da je maksimalna kamatna stopa za trezorske zapise utvrđena kao relevantni euribor plus 4,25 odsto.
- Međutim, Ministarstvo finansija u ovom trenutku nema potrebu da prikuplja sredstva po maksimalnoj cijeni i nismo spremni da je platimo, bez obzira na korisnost finansijskog instrumenta na tržištu - istakla je Rudićeva.

Ona je podsjetila da je Narodna skupština RS donijela odluku o kratkoročnom zaduženju RS emisijom trezorskih zapisa za 2011. godinu do 65 miliona KM, odnosno do pet odsto redovnih prihoda ostvarenih prošle budžetske godine.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je da su trezorski zapisi novi instrument koji je nedostajao finansijskom tržištu RS, koji će omogućiti da kratkoročno raspoloživa sredstva kod banaka, osiguravajućih društava i fondova budu uložena u instrumente koji daju odgovarajući prinos.

- Danas su ta sredstva, posredstvom Centralne banke BiH, uglavnom na računima u inostranstvu - naglasio je Božić i dodao da ova sredstva koštaju, jer se plaća određena naknada, ali da je ona značajno niža od kamate koja se plaća na dugoročne kredite.

- Korist od ovog instrumenta je daleko veća od troškova, s obzirom na to da će kroz poboljšanje likvidnosti značajan dio sredstava koji se nakupi emisijom trezorskih zapisa ponovo doći u budžet kroz isplate plata i potrošnju koju ostvare korisnici tih sredstava - naglasio je Božić.

Direktor Centralnog registra hartija od vrijednosti Jasminka Đukić rekla je da trezorski zapisi predstavljaju novu vrstu hartija od vrijednosti, koja će tržište učiniti likvidnijim.

Učesnici

Snježana Rudić je istakla da će pored članova berze direktni učesnici na aukcijama biti i drugi učesnici registrovani kod Ministarstva finansija, a to su Centralna banka BiH, Investiciono-razvojna banka RS, Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS, banke, društva za osiguranje, mikrokreditna društva, društva za upravljanje investicionim fondovima, odnosno dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana