Prva prodavnica sa domaćim cipelama

Željka Kokot
Prva prodavnica sa domaćim cipelama

Banjaluka - Fabrika obuće "Bema" iz Banjaluke otvorila je juče prvu prodavnicu u kojoj će biti prodavane domaće cipele iz njene proizvodnje.

Prodavnica se nalazi u fabričkom krugu u banjalučkom naselju Obilićevo, a "Bema" je njenim otvaranjem zaokružila proces proizvodnje i prodaje na ovdašnjem tržištu.

Brujanje mašina u "Beminim" pogonima nakratko je utihnulo, a radnici napustili radna mjesta kako bi zajedno sa rukovodstvom fabrike i velikim brojem gostiju svečano obilježili otvaranje prve prodavnice domaćih cipela. "Bema" je na taj način poslije 11 godina uspješne proizvodnje za inostrane partnere ostvarila jedan od glavnih poslovnih ciljeva od osnivanja - lansiranje sopstvenog brenda.

Direktor "Beme" Marinko Umičević rekao je poslije svečanog presijecanja vrpce, puštanja balona i vatrometa da su napravili još jedan veliki iskorak.

- Godinama smo radili samo za inostrane partnere, a sada smo konačno dočekali da ispunimo davno zacrtani cilj da imamo i svoj prodajni objekat. U ponudi se nalazi 50 modela od kojih je 80 odsto naša proizvodnja, a ostatak su cipele našeg partnera iz Slovenije. Cipele su pravljene po kalupu koji je prilagođen stanovništvu sa ovog podneblja kako bi korak bio lak i siguran - kaže Umičević navodeći da je otvaranje novih prodavnica neizvjesno jer je osnovni cilj zadržavanje trenutnog broja radnih mjesta u proizvodnji.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, nakon što je otvorio prodavnicu, bio je i prvi kupac.

- Uvijek kupujem na prvi pogled. Probao sam cipele i odmah pazario. Pozivam Banjalučane da dođu i uvjere se u kvalitet "Bemine" obuće. Cijene su veoma povoljne, a kupovinom "Beminih" cipela podržaće i domaću privredu i otvaranje novih radnih mjesta - kaže Gavranović.

Naglasio je da je "Bema" tokom saradnje sa stranim partnerima radila i na dizajnu vlastitih cipela i da je taj posao uspješno okončan otvaranjem vlastite prodavnice.

- Ovo je značajan događaj za grad. Banjalučani su emotivno vezani za "Bemu" jer je smatraju nasljednikom fabrike obuće "Bosna" koja je širom bivše Jugoslavije imala više od 120 prodavnica. Nadamo se da će "Bema" stvoriti prodajni lanac i zaposliti veliki broj novih radnika - kaže Gavranović.

"Bema" zapošljava 1.250 radnika u dva pogona u Banjaluci i Mrkonjić Gradu, a njena godišnja proizvodnja je tri miliona pari obuće.

Besplatan prevoz

"Bemina" prodavnica biće otvorena svakog dana osim nedjelje od deset do 18 časova. U planu je da u skorijem periodu prodavnica bude otvorena nedjeljom, a da ne radi ponedjeljkom. S obzirom na to da se prodavnica nalazi izvan centra grada, u "Bemi" su odlučili da svakom kupcu cipela plate autobusku kartu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana