Prva panel diskusija Instituta za stratešku analizu i dijalog: Kina poluga za razvoj RS

Dragana Orlović
Prva panel diskusija Instituta za stratešku analizu i dijalog: Kina poluga za razvoj RS

Banjaluka - Kina je po potpisanim sporazumima i memorandumima i ostvarenim kontaktima na najvišem političkom nivou jedan od najvažnijih partnera RS, a potpisivanjem sporazuma sa Komunističkom partijom otvorena su sva vrata za jačanje saradnje koja može donijeti višestruku korist Srpskoj.

Saradnju sa najmnogoljudnijom zemljom svijeta koja se može pohvaliti jednom od najjačih ekonomija i mogućnosti za njeno jačanje razmatrali su juče učesnici panel diskusije o temi "Kina: Jedan pojas, jedan put - Perspektive za zemlje zapadnog Balkana" u Banjaluci, koju je organizovao Institut za stratešku analizu i dijalog - ISAD.

- Prošlomjesečna posjeta predsjednika Republike Srpske  Kini bila je jedna od uspješnijih spoljnopolitičkih posjeta. Na neki način bila je i naš glavni lajtmotiv, jer mnogi nisu svjesni šta pruža potpisivanje sporazuma sa Komunističkom partijom Kine i koja su nam sve vrata otvorena. Ta vrata bi nam mogla ostati i samo odškrinuta ukoliko ne počnemo aktivnije raditi na saradnji sa Kinom za koju se otima pola svijeta - rekla je predsjednica Instituta za stratešku analizu i dijalog Nina Sajić.

Ona je istakla da je veoma važno da je potencijale Kine koji mogu biti iskorišćeni za razvoj Srpske prepoznao predsjednik RS Milorad Dodik, koji je nedavno predvodio našu delegaciju u posjeti toj državi i sklopio izuzetno značajne sporazume.

- Kina je već sada po broju kontakata i potpisanih memoranduma i sporazuma u samom vrhu spoljnopolitičkih partnera RS, i ima tendenciju da tu i ostane odmah iza Srbije i Rusije - rekla je Sajićeva.

Panelu organizovanom u Akademiji nauka i umjetnosti RS odazvao se veliki broj diplomata i iskusnih ljudi iz političkog i privrednog života.

- Naš cilj je da okupimo ljude koji se u teoriji bave Kinom i Azijom, ali i one koji imaju konkretne rezultate saradnje sa Kinom. Primjer realizovane šanse koju nudi Kina je izgradnja Termoelektrane "Stanari" koju je po sistemu ključ u ruke sagradila kineska kompanija. To je bila prva kompanija koja je povukla kredit iz paketa "Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope -  rekla je Sajićeva.

Potpredsjednik "EFT grupe", koja je investirala u Termoelektranu "Stanari", Zoran Ivković predstavio je pozitivna iskustva u saradnji sa kineskim partnerima. Doprinos raspravi dao je i ekonomista angažovan u Privrednoj komori RS Aleksandar Ljuboja, koji je govorio o problemima sa kojima se potencijalni investitori susreću kada dođu u RS i mogućnostima za uklanjanje tih prepreka.

Na panelu su govorili i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, profesor beogradskog Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbjednost Srđan Perišić i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

Ciljevi Instituta

Institut za stratešku analizu i dijalog - ISAD osnovan je prije šest mjeseci. Njegovo sjedište je u Banjaluci, a osnivali su ga bivše diplomate, koje posjeduju teorijsko i praktično znanje i iskustvo u međunarodnim odnosima i diplomatiji.

- Na ovaj korak smo se odlučili da bismo pokušali otvoriti teme i pratiti dešavanja koja nas okružuju, a prolaze mimo nas. U Sarajevu i Mostaru već neko vrijeme djeluju slične organizacije koje se bore da zaštite i promovišu interese svojih naroda, pa je krajnje vrijeme bilo da takva organizacija bude formirana i u Banjaluci - kaže Nina Sajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana