Provjerili smo: Kakva je potražnja za ogrevnim drvetom i peletom

Danijela Bajić
Provjerili smo: Kakva je potražnja za ogrevnim drvetom i peletom

BANjALUKA - Potražnja za ogrevnim drvetom i peletom nikad nije bila lošija, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, gdje je za sedam mjeseci ove godine plasirano gotovo 50 odsto manje robe u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezovanje (UIO), BiH je od januara do kraja jula ove godine izvezla ogrevnog drveta u vrijednosti od 49,04 miliona maraka, dok je istovremeno na inostrano tržište plasiran pelet vrijedan 9,79 miliona KM. U istom periodu prošle godine na strano tržište otišlo je 67,06 miliona KM ogrevnog drveta, kao i 18,22 miliona KM peleta. 

- Najviše ogrevnog drveta ove godine plasirano je na tržište Italije, zatim Slovenije, Hrvatske i Austrije. Pelet je u najvećim količinama završio u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj te Italiji - istakli su u UIO. 

Iako se grijna sezona bliži, obezbjeđivanje ogreva ove godine gotovo da nije počelo. Skladišta su prepuna, a kupaca, kažu prodavci, nema ni za lijeka, što nije bio slučaj prethodnih godina u ovo doba, kada su mušterij čekale u redovima. 

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić istakao je za “Glas Srpske” da je ponuda ogrevnog drveta zadovoljavajuća, čak i veća u odnosu na potrebe. 

- Paleta sa ogrevnim cijepanim drvetom u Banjaluci košta od 240 do 260 maraka, dok je u manjim sredinama ponuda još veća i može se naći i po 220 maraka. Za metar drva potrebno je izdvojiti do 110 maraka - kazao je Andrić.

Dodao je da je potražnja za ogrevom veoma tanka, što nije uobičajeno za ovo doba godine, jer su prethodne dvije zime bile veoma blage i mnoga domaćinstva nisu potrošila ni stare zalihe.

- Potražnja za ogrevnim drvetom svakako je uticala i na proizvodnju, koju su mnogi silom prilika morali smanjiti. S obzirom na vremenske prognoze, ne vjerujem da će biti neka velika potražnja za ogrevom ni u narednom periodu, zbog čega, pretpostavljam, ne bi trebalo da bude ni značajnije korekcije cijena - istakao je Andrić. 

Prema njegovim riječima, ništa bolja situacija nije ni u zemljama okruženja, gdje su stovarišta puna, a kupce broje na prste. 

Predstavnik proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović kazao je da taj energent nikad nije bio povoljniji, te da je njegova prosječna cijena 350 maraka, otprilike koliko je bila i proljetos. 

- Potražnja za peletom u ovo doba godine je dosta smanjena, kako na domaćem, tako i stranom tržištu. Osim tople zime, potražnja za peletom iz BiH u inostranstvu opala je i zbog višemjesečne zabrane izvoza u 2022. godini. Tada smo izgubili veliki broj tržišta koja sada ogrevom snabdijevaju, između ostalih, proizvođači iz Brazila, Indije i Kine - rekao je Ivanović.

I potpredsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić tvrdi da je prodaja stala. 

- Lageri su nam puni, nemamo ideju šta da radimo. Od prošle godine izvezli smo svega 20 odsto robe. Potez BiH, kada je spustila rampu, je bio katastrofalan. Naše poslove u inostranstvu sada su preuzele druge zemlje - kazao je Brkić i dodao da je jedan od razloga i skupa sirovina koju domaći proizvođači kupuju. 

 Podaci UIO BiH o izvozu za sedam mjeseci izraženi u KM

                     OGREVNO DRVO                                               PELET

 

2024.          113.694.272                                                9.795.560 

2023.            67.060.006                                               18.221,694

2022.            58.864.725                                               27.508.607

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana