Provjera tranzita gasa kroz Poljsku

Glas Srpske
Provjera tranzita gasa kroz Poljsku

VARŠAVA - Evropska komisija namjerava da pokrene postupak kojim će provjeriti da li je ugovor o isporuci ruskog gasa kroz Poljsku u skladu sa pravilima Evropske unije, zbog sumnjivo niske cijene koju ruski "Gasprom" plaća za tranzit, piše list "Gazeta viborča", pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu.

Ugovor poljskog PGNiG i ruskog "Gasproma" o tranzitu gasa potvrdile su obje vlade, a sredinom marta trebalo bi da ga konačno potpišu poljski vicepremijer Valdemar Pavlak i njegov ruski kolega Igor Sečin, javile su agencije.

List piše da je podozrenje Evropske komisije izazvalo to što je "Gasprom" prema tom ugovoru obezbijedio sebi čak do 2045. godine ekskluzivno pravo na tranzit gasa kroz poljski gasovod.

To bi kršilo pravo na slobodnu i fer konkurenciju koje važi u EU.

Druga sumnjiva klauzula je ona koje se odnosi na to da se cijena za tranzit gasa koja ide vlasniku gasovoda, preduzeću "Europolgaz", obračunava tako da vlasnik gasovoda ima pravo na godišnju neto dobit od 5,25 miliona evra, a nije određena transparentno, tako što bi pisalo koliko evra košta transport 1.000 kubnih metara gasa na daljinu 100 kilometara.

- Kada se cijena za tranzit prevede na kubne metre i kilometre, u sadašnjim uslovima "Gasprom" je sebi izborio neuobičajeno povoljni transport kroz Poljsku, čak za trećinu jeftiniji nego kroz Ukrajinu - navodi "Gazeta viborča".

- Tarife za transport gasa treba određivati transparentno i na osnovu principa koji važe za sve gasovode u zemljama članicama EU - upozorila je Evropska komisija.

To pitanje će iduće sedmice biti na dnevnom redu razgovora evropskog komesara za energetiku Gintera Eteringa sa poljskim zvaničnicima u Varšavi.

Cijene

List "Gazeta viborča" navodi da 100 kilometara tranzita 1.000 kubnih metara gasa poljskim gasovodom "Gasprom", prema novom ugovoru plaćaće se 1,74 dolara, dok se u Ukrajini plaća 2,74 dolara. U budućem gasovodu "Nabuko" tranzit gasa koštaće 2,31 dolara za 100 kilometara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana