Provjera partnera sve popularnija

Dragana Keleč
Provjera partnera sve popularnija

BANjALUKA - Interesovanje za provjeru potencijalnih poslovnih partnera među preduzetnicima u Srpskoj raste, što potvrđuje i podatak da je lani Privredna komora izdala 38 potvrda o bonitetu firmi, što je skoro tri puta više nego 2010. godine, kada je izdato samo 14 ovakvih potvrda.

Međutim, to je i dalje mali broj jer su informacije o bonitetu preduzeća korisne svim preduzetnicima prilikom učešća na javnim tenderima, pri sklapanju poslova sa novim poslovnim partnerima, ali i zbog smanjenog rizika poslovanja.

Prema riječima portparola Privredne komore RS Vladimira Blagojevića, Centar za ekonomiju, unapređenje poslovanja i bonitete obavlja sve poslove davanja informacija i potvrda o bonitetu na zahtjeve članica Komore, kako bi ostvarili kontakte sa stranim preduzećima, ali najviše za potrebe konkurisanja na javnim tenderima.

- Od početka ove godine zaprimili smo četiri zahtjeva za izradu informacije o bonitetu preduzeća - rekao je Blagojević.

Da bi se smanjila dugovanja i zaustavio trend rasta nenaplaćenih potraživanja, Privredna komora RS obezbijedila je i mogućnost provjere boniteta potencijalnih kupaca iz zemalja regiona i svijeta, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Rumunije i drugih zemalja.

Privredna komora RS daje dvije vrste informacija o bonitetu, a to je Informacija o bonitetu preduzeća, koja košta 100 maraka plus PDV, te skraćene informacije o bonitetu poslovnih partnera, koje su besplatne za članice Privredne komore.

U “Krajina petrolu” Banjaluka, koje je jedno od preduzeća koje je lani zatražilo informacije o bonitetu poslovnih saradnika, rekli su da su te informacije od velikog značaja, posebno kada je u pitanju sklapanje nove saradnje.

- Zahvaljujući potvrdama o bonitetu imamo uvid u cijelo poslovanje firme sa kojom ranije nismo sarađivali, što u startu znači prevenciju od mogućeg rizika - istakli su u ovom preduzeću.

Vlasnik fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević kaže da njegova firma do sada nije tražila informacije o bonitetu, zbog toga što su sarađivali uglavnom sa preduzećima iz inostranstva.

- Nismo bili upoznati s tim da se može provjeriti i stanje firmi iz inostranstva, a ako budemo sklapali nove ugovore, svakako ćemo iskoristiti ovu uslugu. Veoma je korisno za sve preduzetnike koji kreću u posao sa novim poslovnim partnerom da imaju informacije o bonitetu jer time dobijaju detaljan izvještaj o nekom preduzeću - kazao je Pazurević.

Procedura

U Privrednoj komori RS kažu da redovna procedura za izdavanje informacije o bonitetu traje od dva do 12 dana.

 - Informacija o bonitetu se može izdati po skraćenom ili po hitnom postupku istog dana kada je podnesen zahtjev - istakao je Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana