Protesti sindikata zbog mjera štednje

Glas Srpske
Protesti sindikata zbog mjera štednje

ATINA - Članovi grčkih radničkih sindikata blokirali su juče Ministarstvo finansija u centru Atine u znak protesta protiv novih oštrih mjera vlade za prevladavanje ekonomske krize u zemlji.

Više desetina sindikalnih aktivista spriječilo je zaposlene u Ministarstvu da uđu u zgradu, a pri tom su uzvikivali parole protiv vladine politike. Zaposleni u "Olimpik erlajnzu" blokirali su glavnu zgradu firme u koju ne puštaju zaposlene, javile su agencije.

Protesti grčkih sindikata predstavljaju odgovor na prije dva dana usvojeni paket mjera vlade premijera Jorgosa Papandreua, kojim se predviđa ušteda od 4,8 milijardi evra.

Ovaj paket uključuje povećanje poreza na dodatu vrijednost za dva odsto, smanjenje bonusa službenicima u državnim službama i zamrzavanje penzija.

Sindikat zaposlenih u javnim službama ADEDI za 16. mart je zakazao 24-časovni štrajk, treći od početka godine, kao protest protiv mjera štednje.

Evropska unija od vlade u Atini zahtijeva rigorozan program štednje i reformi da bi se smanjio budžetski deficit od 12,7 odsto, tri puta veći od limita Unije, i dug od oko 300 milijardi dolara.

Obveznice

Grčka je juče na tržištu ponudila nove desetogodišnje državne obveznice u vrijednosti od pet milijardi evra, a investitori su za samo sat dali ponude za čak sedam milijardi. Grčka, čiji je državni dug dostigao 300 milijardi evra, planira da se ove godine zaduži za 54 milijarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana