Protekcionizam nije odgovor na krizu

Glas Srpske
Protekcionizam nije odgovor na krizu

DAVOS - Ministri trgovine više od 20 zemalja na Svjetskom ekonomskom forumu obećali su da će sarađivati kako bi prevazišli nesuglasice o liberalizaciji svjetske trgovine, zaključivši da protekcionizam nije odgovor na krizu.

Pregovori s tim u vezi vode se pod pokroviteljstvom Svjetske trgovinske organizacije.

Lideri više zemalja upozorili su na opasnost od povlačenja u protekcionizam u okviru pokušaja da se izvuku iz recesije i zatvaranja tržišta kako bi se sačuvala radna mjesta. Njihov je zaključak da bi to samo pojačalo globalne ekonomske probleme i produbilo krizu, kako se to već desilo tridesetih godina prošlog vijeka.

- Svijet je sada sposoban da se ujedini, a svjetski lideri imaju mogućnost da donesu odluke koje će promijeniti projektovani razvoj globalne ekonomije - rekao je britanski premijer Gordon Braun.

On je ocijenio da bi bilo dobro kad bi Međunarodni monetarni fond preduzimao akcije kojima bi sprečavao krize.

Zatvaranje tržišta u smislu podizanja carina na strane proizvode kako bi se štitio domaći biznis, mnogi učesnici foruma smatraju za instant rješenje koje bi svijet moglo da dovede do ivice kolapsa.

- Protekcionizam nije odgovor na krizu, to može biti instant rješenje, ali to svakako nije ono pravo rješenje koje nam je potrebno - rekao je ministar trgovine Indije Kamal Nat.

Premijer Japana Taro Aso istakao je da se odlučno treba boriti protiv protekcionizma te da će djelovati u saradnji sa drugim zemljama kako bismo što prije zatvorili Doha rundu pregovora.

Nešto ranije japanski premijer izjavio je da je spreman da ponudi dodatnih 17 milijardi dolara u fond za razvoj azijskih zemalja.

Poziv Kastru

Učesnici Foruma pozvali su kubanskog predsjednika Raula Kastra na sastanak o Latinskoj Americi u aprilu u Rio de Žaneiru.

- Nadamo se da će Kuba prihvatiti poziv i učestvovati - rekao je direktor Foruma za Latinsku Ameriku Emilio Lozoja i dodao da je jedan od razloga eksploatacija nafte na Kubi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana