Prosječna plata u RS 788 maraka

Glas Srpske
Prosječna plata u RS 788 maraka

BANjA LUKA - Prosječna neto plata u Republici Srpskoj (RS) od januara do avgusta ove godine iznosila je 788 maraka i veća je za 7,3 odsto nego u istom periodu lani, prenijela je Srna.

Pomoćnik direktora Zavoda za statistiku RS Jelena Đokić juče je na konferenciji za novinare rekla da je avgustovska plata ove godine iznosila 790 KM i da je u odnosu na jul nominalno manja za 0,2 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u avgustu, rekla je Đokićeva, ostao je isti kao i u julu, dok je u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u prošloj godini manji za šest odsto.

Đokićeva je rekla da je ostvarena industrijska proizvodnja u RS od 1. januara do 31. avgusta ove godine veća za 16,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, gdje je najveći rast od 34,3 registrovan u prerađivačkoj industriji.

Mjesečna inflacija u RS u avgustu iznosila je minus 0,2 odsto, a u odnosu na avgust prošle godine minus 1,5 odsto. Đokićeva je istakla da je, prema namjeni potrošnje, u avgustu u odnosu na jul indeks cijena stanovanje viši za 1,3 odsto, prevoza za 0,6 odsto, a zdravstva za 0,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana