Prosječna plata u Crnoj Gori 487 evra

Agencije
Prosječna plata u Crnoj Gori 487 evra

Podgorica - Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je u Crnoj Gori, prema podacima Monstata, iznosila 487 evra, 0,8 odsto manje u odnosu na april.

Prosječna neto zarada je u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 1,7 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u cijeloj prošloj godini zabilježila rast od 0,6 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,4 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 1,2 odsto”, navedeno je u saopštenju.

Mjesečna inFlacija u maju, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,8 odsto, dok je godišnja bila 3,6 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inFlacije imali su rast cijena usluga smještaja, ođeće, voća, povrća, novina i časopisa.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je kod hotela i restorana 5,3 odsto, ođeće i obuće 3,2 odsto, rekreacije i kulture 0,6 odsto, hrane i bezalkoholnih pića 0,5 odsto, alkoholnih pića i duvana 0,2 odsto i zdravlja 0,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana