Prošao najgori period recesije

Glas Srpske
Prošao najgori period recesije

LONDON - Najgori period recesije je prošao, ali je još rano reći da je oporavak na putu, pokazuju najnovija istraživanja Britanske trgovinske komore (BČ).


U izvještaju BČ-ja navodi se da sektor prerađivačke industrije i usluga u drugom ovogodišnjem kvartalu bilježi znatno manji pad nego u prethodnom, mada trend pada i dalje vlada, prenijela je Beta.

- Najgora faza recesije je završena ali ozbiljni pritisci i dalje postoje na svim sektorima i u svim britanski regionima. Priče o oporavku su preuranjene -  prenosi danas "Fajnenšel tajms" navode iz izvještaja Komore.  

Kvartalni izvještaj stanja britanske ekonomije BČ je uradio na osnovu podataka dobijenih od gotovo 6.000 kompanija. On je, pored ostalog, pokazao da je tempo pogoršanja stanja britanske ekonomije u trećem i četvrtom kvartalu 2008. bio začuđujuće brz.
Znaci stabilizacije cijena kuća, veće odobravanje hipoteka i indeks kupovne moći ukazuju da se britanska ekonomija vraćala na put rasta u drugom kvartalu, međutim, pozitivne efekte poništili su rastuća nezaposlenost i banke koje još imaju problema. Na sektoru prerađivačke industrije veći broj kompanija je u drugom kvartalu izvještavao o padu domaće prodaje i naruybi nego o rastu ali je ukupan bilans manje negativan nego što je bio u prvom tromjesečju, prenosi britanski dnevnik navode BČ-ja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana