Propast gasovoda Nabuko

Agencije
Propast gasovoda Nabuko

Beč - Projekat izgradnje novog gasovoda "Nabuko", koji je trebalo da omogući dopremanje gasa iz Azerbejdžana u Evropu, doživio je propast, piše bečki "Prese".

Ne navodeći izvor, austrijski dnevnik tvrdi da je razlog za odustajanje od gradnje istupanje koncerna "Britiš petroleum" (BP) iz tog projekta.

Projekat gasovoda "Nabuko", u kojem je lidersku ulogu imao OMV, trebalo je, od kraja 2017. godine, da sa kaspijskog gasnog polja Šah Deniz doprema gas u Evropu.

Ovo gasno polje trebalo je da bude najvažniji izvor gasa za "Nabuko".

Konzorcijum, koji su činili BP, "Statoil", "Total", "Lukoil", iranska naftna kompanija NIOC, turski TPAO i azerbejdžanski SOCAR očigledno su se, kako navodi "Prese", odlučili za konkurentni projekat TAP (Trans Adriatic Pipeline - Transjadranski gasovod).

Gasovod "Nabuko" je, prema planovima, trebalo da ide preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske do Austrije.

"Prese" procjenjuje da se TAP, u kojem učestvuju i švajcarski EGL i norveški "Statoil", kao i njemački "E-on", nametnuo zahvaljujući nižim troškovima.

Naime, taj gasovod biće oko 500 kilometara kraći od "Nabuka", koji je trebalo da bude dug 1.300 kilometara.

TAP treba da dovodi gas u Evropu preko Grčke do Italije, a biće djelimično građen i ispod mora.

"Nabuko" je ujedno i konkurentan projekat ruskom "Južnom toku", čiji će krak gasovoda proći i kroz Republiku Srpsku.

Prolongiranje

Prvobitni projekat "Nabuko" predviđao je izgradnju gasovoda dugog 3.900 kilometara, koji bi povezao zemlje centralne Azije sa Austrijom preko teritorije Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske. Rok za početak izgradnje i puštanje u rad tog gasovoda više puta je odlagan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana