Propast američke investicione banke Lehman Braders

Glas Srpske
Propast američke investicione banke Lehman Braders

NjUJORK - "Lehman Braders", nekada četvrta najveća investiciona banka u SAD, objavila je da namjerava da podnese zahtjev za stečaj nakon što su se banka "Barclaus Ilc. " i "Banka Amerika" povukle iz pregovora o njenoj kupovini, objavio je buisness.hr.

"Barculas", koji se pojavio kao vodeći kandidat za preuzimanje "Lehmana prvi se povukao iz pregovora, navodeći da ne može dobiti garancije vlade ili drugih kompanija sa Vol Strita kako bi se osigurao protiv potencijalnih gubitaka iz imovine "Lehmana". "Banka Amerika" se povukla oko tri sata kasnije.

Američke vlasti i rukovodioci najvećih banaka dogovorili su u nedjelju promjene u finansijskom sistemu kakve se na pamte, a prema kojima će "Lehman Braders" najvjerovatnije završiti u stečaju, dok će "Bank of America" preuzeti "Meril Linč".

Kad "Lehman" sprovede stečaj, a "Meril" bude preuzet, to će značiti da su tri od pet vodećih investicionih banka u samo šest mjeseci nestale ili bile kupljene.

Cijene dionica na evropskim berzama juče su na početku trgovanja snažno pale jer je "Lehman Braders", pokrenuvši stečajni postupak, dodatno uzdrmao ionako uznemirena finansijska tržišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana