Propale još dvije banke u SAD

Glas Srpske
Propale još dvije banke u SAD

HJUSTON - Svjetska finansijska kriza izbrisala je sa američke finansijske mape još dvije banke koje su dospjele u probleme zbog pada cijena nekretnina i pogoršanja ekonomske krize, prenijela je Srna.

Tako je broj banaka u SAD, koje su u toku ove godine bankrotirale, porastao na 19. Federalna institucija za osiguranje uloga (FDIC) u SAD saopštila je da je preuzela kontrolu nad bankama "Frenklin benk" iz Hjustona i "Sekjuriti Pacifik benk" u Los Anđelesu.

Što se tiče banke "Frenklin", radi se o trećem najvećem ovogodišnjem bankrotstvu u američkom bankarskom sektoru i prvom bankrotstvu jedne banke u Teksasu za posljednjih šest godina.
Agencije navode da je ta banka u septembru 2008. imala aktivu u vrijednosti od 5,1 milijardu dolara i uloge u iznosu od 3,7 milijardi dolara. Sve uloge te banke sada će preuzeti njen konkurent "Prosperiti benk", tako da će svih 46 filijala "Frenklin benk" ponovo biti otvoreno, ali sada kao filijale "Prosperitija".
"Sekjuriti Pacifik benk" u Los Anđelesu je imala aktivu od 561,1 milion dolara i uloge od 450,1 milion dolara, koje će sada preuzeti njihov lokalni rival "Pacifik vestern benk".
Američki FDIC ove godine zatvorio je najviše banaka od 1993. godine, pri čemu su "Vašington Mjučual" i "Indi Mek Benkorp" spadali među uopšte najveće u istoriji.

Od oktobra 2000. do kraja prošle godine u SAD je bankrotiralo 27 banaka, a samo ove godine ih je propalo još 19, objavile su agencije.

Poslije hipotekarne krize i krize na tržištu nekretnina SAD je pogodila i kreditna kriza, koja se ovog septembra produbila u svjetsku finansijsku krizu. Zbog toga američka vlada planira da od 700 milijardi dolara vrijednog spasonosnog paketa pomoći domaćem finansijskom sektoru, koji je odobrio Kongres, 250 milijardi dolara upotrijebi za rekapitalizaciju banaka.

FDIC

FDIC nadgleda poslovanje 8.451 institucije u SAD sa aktivom u ukupnom iznosu od 13,3 milijardi dolara, pri čemu garantuje za uloge do visine od 250.000 dolara za jednog ulagača u jednoj banci, a istu sumu i kod nekih penzionih fondova.

Ta američka federalna institucija za osiguranje uloga je predložila da se udvostruči osiguranje banaka, a istovremeno očekuje da će zbog finansijske krize morati da do 2013. godine poveća svoje rezerve za 40 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana