Pronađen rudnik sa najmanje 53 tone zlata

Agencije
Pronađen rudnik sa najmanje 53 tone zlata

Peking - Kineski geolozi su u sjeverozapadnom dijelu Kine pronašli rudnik sa najmanje 53 tone zlata, javile su danas agencije.

- Očekuje se da će od rudnika zlata, koji je nađen u regionu Sikjang, Kina imati dobit od 20 milijardi juana (3,2 milijarde dolara) - rekao je šef regionalne kancelarije za geološka istraživanja Ceng Sjinjiang.

Rudnik je na dubini između 60 i 300 metara, a u njemu se nalazi i više od 30 tona bakra. Ceng Sjinjiang je kazao da je njegova kancelarija u saradnji s grupom "Meišeng", čije je sjedište u provinciji Hajnan, pet godina tražila rudnik, koji je pronađen 13. maja.

Prema procjenama, godišnja produkcija zlata trebalo bi da bude tri tone, a njegova vrijednost jedna milijarda juana.

"Meišeng" je uložila 22 miliona dolara u ovaj projekat koji bi se trebao početi izvršavati krajem 2015. godine. Ovo je drugi najveći rudnik koji je pronađen u dolini Li nakon što je 1988. godine pronađen rudnik sa 50 tona rezervi zlata Novootkriveni rudnik je najveći ove vrste u području Tianšan planina  koje se inače nalaze u području bogatom rudnicima zlata koje Kina dijeli za Uzbekistanom, Kirgistanom i Kazahstonom, što upućuje da bi moglo biti još ovakvih otkrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana