Promovisana “Monetarno – kreditna politika”

Agencije
Promovisana “Monetarno – kreditna politika”

Beograd - Nakon ove globalne krize monetarna politika neće biti ista, a ciljana inflacija biće viša, navode guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris u knjizi „Monetarno-kreditna politika” koja je danas predstavljena u Beogradu, prenose agencije.

Autori smatraju da će finansijska stabilnost biti značajanija od cjenovne, te da je potrebna bolja supervizija banaka.

Kozarić je na promociji na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kojoj su prisustvovali i guverneri centralnih banaka Srbije i Crne Gore, rekao da je saradnja monetarnih institucija u regionu mnogo snažnija, nego među političarima.

Monetarne institucije su, naveo je on, često predmet kritike, a danas se u krizi pokazuje da su one dio rješenja, ali ne mogu same, bez saradnje sa fiskalnom sferom.

- Dali smo neke naznake šta bi se moglo desiti, ali danas je jako teško i rizično davati prognoze - rekao je Kozarić, navodeći da knjiga sadrži niz primjera prakse iz regiona.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je rekao da knjiga pokazuje da su rješenja u zemljama u tranziciji specifična i bitno različita od onoga što se uči na fakultetima u razvijenim zemljama.

- Poseban kvalitet jeste to što se govori u kojem pravcu monetarna politika može ići - rekao je Šošić.

On kaže da knjiga ukazuje na pitanje da li monetarna politika može biti nezavisna od finansijske stabilnosti, što je cilj centralnih banaka.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić kaže da zemlje regiona imaju odličnu saradnju centralnih banaka, te dodao da ova knjiga ističe da je globalna ekonomska kriza stavila monetarnu politku i centralne banke pred velike izazove, jer banke nemaju više fokus na inflaciju, nego je težište na očuvanju finansijske stabilnosti.

Žugić je rekao da centralne banke ne mogu spriječiti pojavu kriza, ali mogu da minimiziraju kroz prevenciju troškove kriza, a autori se bave i time kako voditi centralu bankarsku politiku u krizi.

BiH ima najveću javnu potrošnju u regionu

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da BiH ima najvišu javnu potrošnju u regionu.

On e rekao da Centralna banka ne može da utiče na smanjenje javne potrošnje, ali može ukazivati na taj problem.

- Nadam se da ćemo u pregovorima i stendbaj-aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom pokušati da ograničimo tu potrošnju - rekao je Kozarić.

On je rekao da se ne može reći da je BiH u boljoj ili goroj ekonomskoj i finansijskoj poziciji od drugih zemalja u regionu, naglasivši da ne očekuje grčki scenario.

- Ali, postoji problem javnog duga i bankarskog sektora. Mi vrlo pažljivo razmatramo šta se to dešava u okruženju i pokušavamo da spriječimo neke stvari - rekao je on.

Dodao je da je u BiH finansijski sektor ostao stabilan i bio je otporan na ovaj prvi talas krize, ali da to ne znači da ne predstoje izazovi i da se mora biti pažljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana