Promet veći za 137 miliona KM

A. J. R.
Promet veći za 137 miliona KM

Banjaluka - Ukupan promet evidentiran fiskalnim kasama u maloprodaji u Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosio je 3,626 milijardi KM, što je za 136,7 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Poreske uprave Republike Srpske (PURS).

Kako se navodi u saopštenju, u Banjaluci je ukupan promet evidentiran fiskalnim kasama u maloprodaji u prvoj polovini ove godine iznosio 971,2 miliona KM, što je za 50 miliona KM više nego u prvom polugodištu lani.

Znatan rast prijavljenog prometa evidentiran je i u Bijeljini, koji je u prvom polugodištu ove godine iznosio 410,1 milion KM, što je za oko 20 miliona više nego u uporednom periodu, dok je u Doboju evidentiran promet od 216,1 milion maraka ili 8,7 miliona više u odnosu na prvu polovinu 2018. godine.

Zasluge za ove veoma pozitivne pokazatelje, kako se ističe u saopštenju, mogu se pripisati i efektnom i kontinuiranom radu Poreske uprave u oblasti fiskalizacije, ali i sprovođenju preventivnih medijskih kampanja u posljednjih nekoliko godina.

- To je dovelo do poboljšanja discipline poreskih obveznika u Republici Srpskoj, uvođenja dobrog dijela prometa iz sive zone u legalne tokove, ali i do jačanja svijesti građana o značaju izdavanja fiskalnih računa i značaju poreskog sistema uopšte - naveli su u PURS-u.

Istakli su da su inspektori u prvom polugodištu izvršili 1.801 kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, što je za oko 100 manje nego u istom periodu lani, te su u 802 slučaja utvrdili nepravilnosti zbog čega su izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 KM. U istom periodu za 305 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana