Promet na berzama sve manji

Daliborka Sekulić
Promet na berzama sve manji

BANjA LUKA - Početak 2009. godine za Banjalučku i Sarajevsku berzu, donio je manji promet u odnosu na kraj 2008. godine.

Na berzama kažu da je početak godine na većini tržišta u što se tiče prometa i inače prilično oskudan.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić istakao je da su cijene na Banjalučkoj berzi sada mnogo atraktivnije nego što je to bilo prije praznika, ali da se još uvijek ne vide prave premise berzanskog poslovanja za tekuću godinu.

- Sve dok se na globalnom planu ne razjasni kako će se stanje na tržištu kretati, ne možemo znati ni kako će mala tržišta poput našeg, reagovati na trendove poslovanja - rekao je Božić. Prema njegovim riječima, 2008. godina završila je za Banjalučku berzu sa 275 miliona maraka prometa i sa padom indeksa i do 60 odsto.

- Za domaće tržište trenutno je karakteristično to što postoji određeni broj akcija, koje su zanimljive za investiranje i očekujemo da će to vrlo brzo biti prepoznato od strane investitora. Nadamo se i da će objavljivanje finansijskih izvještaja većih kompanija, poput "Telekoma", imati pozitivan uticaj na tržište - rekao je Božić.

Izvršni direktor Sarajevske berze Almir Mirica, kazao je da je početak godine obilježio manji promet na tržištu kapitala.

- U decembru 2008. godine prosječni dnevni promet iznosio je oko 960.000 maraka, dok je u prve tri sedmice 2009. godine pao na 301.000 maraka - istakao je Mirica.

Naglasio je da se u 2009. godini očekuje oporavak tržišta i veći interes domaćih kompanija za prikupljanje kapitala na tržištu, posebno imajući u vidu otežan pristup bankarskim kreditima.

- Prvi korak za domaće kompanije je uvršćavanje u kotaciju Sarajevske berze i poboljšanje nivoa korporativnog upravljanja u kompanijama. Iako je još preuranjeno govoriti o preokretu trenda na svjetskom tržištu, u FBiH postoje okolnosti koje će pozitivno uticati na tržište kapitala - naglasio je Mirica. On smatra da bi početak primjene Zakona o tržištu vrijednosnih papira i Zakona o investicionim fondovima mogli imati značajnu ulogu za tržište kapitala u FBiH.

Planovi

Božić je najavio više projekata za ovu godinu, koji bi trebalo da doprinesu oporavku tržišta.

- Izmjene Zakona o hartijama od vrijednosti je u toku, a radiće se na povezivanju sa tržištem kapitala Srbije. Planove i projekte usmjerićemo na to da uticaj globalne krize bude što manje izražen, te da se u ovom periodu stvore čvrste osnove za poslovanje u narednom periodu - objasnio je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana