Promet dostigao 167 miliona maraka

Marinaja Miljić
Promet dostigao 167 miliona maraka

BANjALUKA - Ukupan promet na Banjalučkoj berzi u ovoj godini dostigao je 167 miliona maraka, što je u odnosu na prošlogodišnji od 132 miliona, povećanje za više od 20 odsto.

Rekao je ovo juče na konferenciji za novinare u Banjaluci direktor Banjalučke berze Milan Božić.

- Ovu godinu na Banjalučkoj berzi obilježila je niska likvidnost tržišta, rast tržišta obveznica, tehnološka unapređenja i međunarodni projekti - rekao je Božić.

On je istakao da je najveći promet u 2010. godini ostvaren u decembru, i to od skoro 50 miliona maraka.

- Najveći promet imale su akcije banjalučke "Tržnice" i to od šest miliona maraka, te akcije "Telekoma Srpske", Kristal invest fonda, "Dunav osiguranja" i Nove banke Banjaluka - kazao je Božić i dodao da su značajno učešće u prometu imale obveznice, na koje otpada oko 53 miliona maraka ili 30 odsto ukupnog prometa na berzi.

Najveći rast, istakao je Božić, u ovoj godini zabilježio je Kristal invest fond od 36, te "Tržnica" od 35 odsto.

- Najveći pad od 39 odsto ostvarile su mrkonjićke "Hidroelektrane na Vrbasu" i Zif Polara invest fond od 40 odsto - rekao je Božić.

Indeks fondova ove godine zabilježio je pad od osam odsto, a trenutni kapital svih fondova iznosi 119 miliona maraka.

Božić je naglasio da je indeks BIRS pao za četiri odsto, ali ako se uzme u obzir da su vlasnici akcija koje se nalaze u BIRS-u ostvarili i dividende, ukupan prinos BIRS-a je 4,8 odsto.

Božić je istakao da bi, iako na listi A još nema nijednog preduzeća, od iduće godine mogle da budu uvršćene prve firme.

- Kriterijumi za uvršćavanje na listu A biće likvidnost, pozitivan revizorski izvještaj, te poslovanje bez gubitaka u posljednje tri godine - dodao je direktor Banjalučke berze i naglasio da na listi B trenutno ima oko 40 preduzeća.

Od iduće godine, najavio je Božić, na Banjalučku berzu trebalo bi da budu uvedene kratkoročne hartije od vrijednosti u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske, kao i obezbjeđenje platforme za primarno i sekundarno trgovanje.

Nagrade

Direktor Banjalučke berze uručio je juče Branku Kremenoviću i Jeleni Hrnić sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i Nataši Bošković sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu nagrade i diplome za najbolje napisane diplomske radove iz oblasti finansijskih tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana