Prokockali milijarde pa sakrili

Tanjug
Prokockali milijarde pa sakrili

Njujork - Američka banka "JP Morgan Čejs" optužena je od američkog Senata da je prikrivala ogromne gubike u trgovanju.

Banka je prošle godine izgubila 6,2 milijarde dolara u trgovanju koje je obavljao službenik Bruno Iskil, poznat kao "Londonski kit", što je nadimak koji je zaradio zato što su njegove transakcije bile tako velike da su dovodile do talasanja tržišta, javlja Bi-Bi-Si.

Odbor za istrage pri američkom Senatu otkrio je da je banka obmanjivala investitore i ignorisala rizike. "JP Morgan" je naveo da je, iako priznaje greške, uprava banke postupala s dobrim namjerama, bez planskog obmanjivanja bilo koga.

U izvještaju Senata se navodi da su glavni rukovodioci banke, uključujući izvršnog direktora Džejmija Dajmona, bili svijesni ogromnih gubitaka, kao i da su u javnosti ublažavali rizike. Senat takođe okrivljuje federalne regulatore zbog propusta u nadzoru, koji su omogućili najvećoj američkoj banci da toliko rizikuje.

Banka je "prokockala milijarde dolara putem rizičnih i egzotičnih transakcija, a potom planski prikrila gubitke od investitora i javnosti, pokazavši nepoštovanje prema procedurama upravljanja rizicima i regulatornim propisima", rekao je senator republikanac Džon Mekejn.

Odbor Senata će danas o gubicima u trgovanju ispitati čelnike banke i regulatore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana