Projekte u RS davati domaćim firmama

Tanja Šikanjić
Projekte u RS davati domaćim firmama

BANjALUKA - Efikasnije izdavanje rješenja za gradnju, favorizovanje domaćih građevinskih preduzeća i proizvođača u projektima u Republici Srpskoj, te izmjena zakonske regulative, pomogli bi da građevinski sektor Srpske ponovo "stane na noge".

Ovo su neki od zahtjeva koje je Izvršni odbor Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore Republike Srpske uputio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je u petak, poslije sastanka rukovodstva Komore i predstavnika Udruženja građevinara sa ministrom za prostorno uređenje i građevinarstvo Srebrenkom Golić u Banjaluci, da su građevinari ovaj sastanak iskoristili za iznošenje primjedbi i prijedloga iz ovog sektora.

- Pojednostavljenje procedura i skidanje nepotrebnih nameta pri dobijanju građevinskih dozvola moglo bi da utiče na pad visokih cijena stanova. Insistirali smo i na tome da se što prije donesu podzakonska akta koja prate nedavno usvojeni Zakon o uređenju prostora i građenju RS - rekao je Đurić.

On je istakao da je pad privrednih aktivnosti u građevinarstvu evidentan, te da je najizraženiji u stanogradnji i niskogradnji, te u proizvodnji građevinskog materijala.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da su svi zahtjevi Udruženja građevinara opravdani, te da na nekim od njih Ministarstvo već radi.

- Zakonski propisi i projekti za prevazilaženje pojedinih pravnih barijera, koje su smetnja za funkcionisanje oblasti građevinarstva, već su u pripremi - istakla je Golićeva.

Naglasila je da je oblast građevinarstva veoma bitna za Srpsku, jer od ukupnog broja zaposlenih, osam odsto pripada tom sektoru, dok šest odsto BDP-a dolazi iz građevinarstva.

-         Upravo zbog toga nastojaćemo da uvažimo što više zahtjeva sa današnjeg sastanka. Prenijeću Vladi stav ovog udruženja, da na projektima u Srpskoj prednost treba da bude data domaćim firmama, jer imamo privrednike koji kvalitetno mogu da urade posao - istakla je Golićeva.

Autoput

Borko Đurić je rekao da će Privredna komora RS, pored podrške inicijativi grupe građevinskih preduzeća iz Srpske da učestvuju na tenderu za izbor izvođača radova na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, tražiti od Vlade RS da u ovom projektu omogući učešće i drugim zainteresovanim firmama.

- Ovih dana ići će se u proceduru objavljivanja tendera za dionicu Prnjavor - Doboj, što će pružiti mogućnost firmama iz RS da učestvuju u ovom poslu - istakao je Đurić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana