Projekat vrijedan više od 100 miliona evra: HE Bistrica u funkciji za tri godine

G.S.
Foto: Nezavisne novine

`FOČA - Objekti hidroelektrana na rijeci Bistrici B1, B2a, i B3, čija je vrijednost veća od 100 miliona evra, trebalo bi da budu pušteni u funkciju 2027. godine, rečeno je za "Nezavisne novine" iz ovog preduzeća.

Dejan Pavlović, direktor HE Bistrica, naveo je da izgradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici teče planiranom dinamikom bez većih odstupanja.

"Urađena je velika količina radova, kao što su pristupni putevi do svih lokacija, trafostanice za napajanje svih radilišta, dok se glavni dio radova odnosi na tunele, kojih je do sada urađeno 6,2 kilometra od ukupno 10. Izgradnja pregradnog mjesta (brane) na lokaciji B1 je na 30%, dok se na druge dvije B2a i B3 očekuje da radovi  počnu u toku ove godine", naglasio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, izgradnja ove hidroelektrane je počela u januaru 2022. godine.

"Što se tiče iznosa vrijednosti projekta, s obzirom na ugovorom potpisanu kliznu skalu, a povećanjem svih cijena na tržištu, ugovorom  predviđena cijena od 102.814.046 miliona evra sigurno će morati biti veća", istakao je Pavlović.

Dodao je da su u toku pregovori o finansiranju projekta sa kineskim predstavnicima Sinossure osiguranja i Eksim bankom, što će, nada se, biti i realizovano do kraja godine.

"Trenutno je u HE Bistrica zaposleno 18 radnika, dok je planirani konačni broj radnika 35 nakon završetka radova. Planirana godišnja proizvodnja sve tri hidroelektrane je 135 gigavat-časova. Planiranu izgradnju prate sljedeći socio-ekonomski, privredni, vodoprivredni, energetski, poljoprivredni, turistički i dr. pozitivni efekti, odnosno

proizvodnja 'zelene' (čiste) električne energije uz odsustvo štetne emisije gasova u atmosferu (imperativ prema Kjoto protokolu 1997. godine), kontrola i regulisanje poplavnih voda, odbrana od poplava, ublažavanje posljedica plavljenja i degradacije zemljišta, regulisanje nanosa i taloženja sedimenata, poboljšanje komunalnog nivoa življenja na slivnom području akumulacije, privredni razvoj regiona, zapošljavanje lokalnog stanovništva, poboljšanje infrastrukturnih veza, razvoj turizma i više vidova rekreacije. Iskorištava se potencijal malih vodotoka bez potapanja vrijednog obradivog zemljišta, rijetkih prirodnih vrijednosti i kulturne baštine, izmještanja značajnih infrastrukturnih objekata i dr. Tu su i povećavanje vrijednosti pejzaža i imovine u okruženju, te nova stalna prateća infrastruktura koja će opštini Foča donijeti stabilniju elektroenergetsku mrežu", objasnio je Pavlović.

Podsjećamo, u novembru prošle godine je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, razgovarao sa predstavnicima Eksim banke i kompanije "Avik", kojima je povjerena izgradnja ove hidroelektrane.

Tada je rečeno da se očekuje da će do kraja 2023. godine biti zaključen ugovor o kreditiranju kako bi bio zaključen ugovor o finansiranju izgradnje ovog hidroenergetskog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana