Proizvodnja u RS veća za 7,2 odsto

Marina Čigoja
Proizvodnja u RS veća za 7,2 odsto

BANjALUKA - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za osam mjeseci ove godine veća je za 7,2 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Industrijska proizvodnja ostvarena u avgustu 2011. godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 15,9 odsto, a u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2010. godini veća je za 9,1 odsto.

- U odnosu na prethodni mjesec ove godine industrijska proizvodnja manja je za 2,6 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Najveći rast od 27 odsto registrovan je u oblasti vađenja ruda i kamena.
U prerađivačkoj industriji zabilježen je rast od 4,9 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom od 2,6 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je rast proizvodnje ohrabrujući, a da je do pada u odnosu na prošli mjesec najvjerovatnije došlo zbog godišnjih odmora.

- Očekujem da će se trend rasta nastaviti i u idućem periodu. U prerađivačkoj industriji i pored toga što je došlo do pada broja zaposlenih, zabilježeno je povećanje proizvodnje, što je ohrabrujuće i daje nadu da bi u budućem periodu moglo da dođe do povećanja broja radnika, ukoliko bi se nastavio rast proizvodnje - naglasio je Vidić.

On je naglasio da je zabrinjavajuća nelikvidnost preduzeća i loša naplata potraživanja unutar RS i BiH.

- Međusobna potraživanja između preduzeća u BiH iznose više od dvije milijarde maraka. To je lančana reakcija, jer firme na taj način vode jedna drugu u poziciju da ne mogu da izmiruju svoje obaveze, ne samo jedna prema drugoj, nego i prema državi i radnicima. Ovo je, pored pada zaposlenosti, najveći problem i to su pokazatelji koji ne daju razloga za optimizam - istakao je Vidić.

Namjena

Posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine ostvaren je rast proizvodnje trajnih proizvoda za 38,5 odsto, energije za 8,5 odsto, intermedijarnih proizvoda za osam odsto, netrajnih proizvoda za 1,9 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za četiri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana