Proizvodnja u RS raste u FBiH pada

Marina Čigoja
Proizvodnja u RS raste u FBiH pada

BANjA LUKA - Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine veća je za 17,3 odsto nego u istom periodu prošle godine, dok je u Federaciji BiH u periodu januar-septembar ove godine u poređenju sa istim periodom 2008. godine manja za 11,2 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS industrijska proizvodnja u septembru 2009. godine u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine veća je za 6,9 odsto. Proizvodnja u septembru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 21,5 odsto, dok je u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2008. godini veća za 19,4 odsto.

- U ovom periodu najveći rast od 33,9 odsto bilježi prerađivačka industrija, dok je povećanje od 8,3 odsto zabilježeno u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom - navodi se u izvještaju Zavoda.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vujo Vukmirica smatra da je povećanje industrijske proizvodnje u Srpskoj proizvod realnih programa koji su u RS pokrenuti i prije ekonomske krize.

- Završena je privatizacija "Telekoma" i na taj način došlo se do značajnih sredstava za investicione programe koji posebno dolaze do izražaja sada kada drugi bilježe pad. Ovo je najveći rast u proizvodnji u okruženju i svakako je nešto što je ohrabrujuće za ekonomiju RS - istakao je Vukmirica.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u FBiH u septembru 2009. godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2008. godine manja je za 10,9 odsto, a u odnosu na proizvodnju iz septembra 2008. za 16,2 odsto, dok je u odnosu na proizvodnju iz avgusta ove godine manja za 3,3 odsto.

Pad

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, za devet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj u oblasti vađenja ruda i kamena ostvarena je manja proizvodnja za 14,3 odsto u odnosu na isti period lani. Profesor Vukmirica ističe da pad u pojedinim oblastima proizvodnje RS nije značajan, te da je mnogo važnije to što je povećana ukupna industrijska proizvodnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana