Proizvodnja u RS povećana za 4,7 odsto

Marina Čigoja
Proizvodnja u RS povećana za 4,7 odsto

BANjALUKA - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj ostvarena u prošloj godini veća je za 4,7 odsto u odnosu na 2010. godinu, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Prema podacima Zavoda, industrijska proizvodnja ostvarena u decembru 2011. godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2010. godini veća je za 8,2 odsto.

- U odnosu na novembar proizvodnja je u decembru bila manja za 4,1 odsto, a u odnosu na isti mjesec 2010. godine manja je za 6,7 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Posmatrano prema oblastima proizvodnje, najveći rast od 18,2 odsto zabilježen je u vađenju ruda i kamena.

Rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji iznosio je 3,9 odsto, dok je proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom ostala na nivou iz 2010. godine.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je dobro što nije došlo do pada industrijske proizvodnje, s obzirom na uslove u kojima se privreda Srpske nalazi.

- Međutim, u rastu te proizvodnje učestvuje veoma mali broj preduzeća, što nije dobro. Takođe, do povećanja je najviše došlo zahvaljujući proizvodnji u oblasti vađenja ruda i kamena, dok je u prerađivačkoj dosta niska stopa rasta - naglasio je Vidić i dodao da je veoma bitno da u ovoj godini ne dođe do pogoršanja odnosno pada proizvodnje, s obzirom na to da privredi nedostaju obrtna sredstva.

- Nelikvidnost preduzeća je sve izraženija i sigurno je da će biti izražena i u tekućoj godini. Osim toga, ulazak Hrvatske u EU takođe će imati negativne posljedice na privredu Srpske - istakao je Vidić.

Prema njegovim riječima, ekonomska kriza takođe je ostavila posljedice, s obzirom na to da domaće tržište nije dovoljno razvijeno da bi u značajnijoj mjeri pospješilo proizvodnju.

- Jedini mogući izlaz je stvaranje novih proizvoda koji će biti konkurentni i na evropskom i na domaćem tržištu - naglasio je Vidić.

Robna razmjena

Obim robne razmjene RS sa inostranstvom u prošloj godini iznosio je 7,14 milijardi maraka, od čega se na izvoz odnosilo 2,56 milijardi, a na uvoz 4,58 milijardi KM.

Spoljnotrgovinski deficit iznosio je dvije milijarde maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 55,9 odsto.

- Izvoz je u 2011. povećan za 17,6 odsto u odnosu na 2010. godinu, dok je uvoz povećan za 13,1 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

U izvozu su najviše učestvovale Srbija, Italija i Hrvatska, dok je u strukturi uvoza najviše učestvovala Rusija, Srbija i Italija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana