Proizvodnja u RS pala za 4,6 odsto

Marina Čigoja
Proizvodnja u RS pala za 4,6 odsto

Banjaluka - Industrijska proizvodnja ostvarena u RS u prvih devet mjeseci ove godine manja je za 4,6 odsto u odnosu na isti period lani, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Najveći pad i to 5,3 odsto zabilježen je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom, u prerađivačkoj industriji proizvodnja je smanjena za 4,5 odsto, dok je u oblasti vađenja ruda i kamena pad 3,1 odsto.

Iako je u septembru došlo do povećanja industrijske proizvodnje u odnosu na prethodne mjesece, to ipak nije bilo dovoljno da se zaustavi pad u odnosu na 2011. godinu. Tako je, prema podacima Zavoda, proizvodnja ostvarena u septembru ove godine u odnosu na prethodni mjesec bila veća za 8,7 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec lani bila veća za 5,8 odsto.

- U odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. godini, proizvodnja u septembru je povećana za 3,5 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Projekt menayer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže da male pozitivne oscilacije u proizvodnji iz mjeseca u mjesec ne govore o oporavku privrede, već o tome koliko je privreda BiH slaba i da mala promjena u proizvodnji jedne velike kompanije može da doprinese da se u jednom mjesecu situacija prividno poboljša.

- Opšta privredna slika je vrlo zabrinjavajuća. Situacija bi se do kraja godine mogla stabilizovati, odnosno dovesti na nultu stopu rasta ili zabilježiti blagi rast samo ako bi se povećala proizvodna aktivnost. Međutim,  s obzirom na to da je ekonomska aktivnost pala i na našim izvoznim tržištima i da su naruybe smanjene, te da je kraj godine uglavnom nepovoljan, teško je očekivati poboljšanja. Najoptimističnije što možemo očekivati je da ne ostvarimo pad na kraju godine - istakao je Gavran.

Kada je u pitanju robna razmjena RS sa inostranstvom, u prvih devet mjeseci došlo je do povećanja uvoza i to za dva odsto, dok je izvoz smanjen za 4,7 odsto. Obim robne razmjene RS sa inostranstvom u ovom periodu iznosio je 5,22 milijarde maraka, od čega se na izvoz odnosilo 1,82 milijarde KM, a na uvoz 3,39 milijardi maraka.

- Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 1,57 milijardi maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 53,5 odsto - ističe se u izvještaju Zavoda.

FBiH

Industrijska proizvodnja u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani smanjena je i u FBiH, gdje je došlo do pada od 4,8 odsto.

U području vađenja ruda i kamena proizvodnja je smanjena za 4,5 odsto, u prerađivačkoj industriji za 2,7 odsto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom došlo do pada od 11 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana