Proizvodnja u maju manja za 2,6 odsto

Marina Čigoja
Proizvodnja u maju manja za 2,6 odsto

Banjaluka - Industrijska proizvodnja u RS smanjena je u maju ove godine u odnosu na isti mjesec lani za 2,6 odsto, a najveći razlog za to su katastrofalne poplave koje su u tom mjesecu zaustavile rad u desetinama preduzeća.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u prvih pet mjeseci ove godine porasla je za samo 0,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na pad u industriji u prvih pet mjeseci uticalo je smanjenje proizvodnje struje od 14,7 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji i oblasti vađenja ruda i kamena došlo do povećanja proizvodnje od 5,1, odnosno 1,4 odsto.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je istakao da će pad industrijske proizvodnje u narednim mjesecima sigurno biti veći zbog posljedica poplava koje su u maju zadesile Srpsku.

- Pravi pokazatelji će se vidjeti tek u narednim mjesecima, a naročito od septembra. Neophodan je ozbiljan angažman vlasti s ciljem pomoći prerađivačkom sektoru - naglasio je Pavlović i dodao da je, prema nekim statistikama, u poplavama izgubljeno više od 5.000 radnih mjesta.

Kazao je da veliki problem za oporavak predstavlja činjenica da novca u budžetu nema te da se može očekivati u ovoj godini pad bruto društvenog proizvoda (BDP) od nekoliko procenata.

- Zbog poplava ćemo imati pad u oblasti trgovine koja u strukturi BDP-a učestvuje sa 16 odsto, a ako uzmemo u obzir i činjenicu da je poljoprivredna proizvodnja značajno stradala u poplavama, te da je ovo izborna godina u kojoj nema investiranja, može se očekivati da će to rezultirati značajnim padom BDP-a - naglasio je Pavlović.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni Srpske, u prvih pet mjeseci došlo je do povećanja izvoza za 4,3 odsto, dok je uvoz povećan za 5,3 odsto. Obim robne razmjene Srpske sa inostranstvom u ovom periodu iznosio je 2,945 milijardi KM, od čega se na izvoz odnosilo 1,063 milijarde, a na uvoz 1,881 milijarda KM. Spoljnotrgovinski deficit u prvih pet mjeseci iznosio je 817,54 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 56,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana