Proizvodnja u Fabrici vijaka počinje do kraja godine

Slobodan Dakić
Proizvodnja u Fabrici vijaka počinje do kraja godine

MRKONjIĆ GRAD - Za jedan od najznačajnijih privrednih kolektiva u Mrkonjić Gradu, “Fabriku vijaka” dolaze bolji dani.

Naime, nakon provedenog stečajnog postupka, Osnovni sud u Banjoj Luci prihvatio je plan reorganizacije i formiranja novog preduzeća, čiji će većinski vlasnik biti Republika Srpska, a očekuje se da bi novo preduzeće s proizvodnjom moglo da počne do kraja godine.

- RS će u novom preduzeću biti vlasnik 57 odsto kapitala, preko fondova penzijskog i invalidskog i zdravstvenog osiguranja, Poreske uprave RS i opštine Mrkonjić Grad. Do sredine septembra Vlada Republike Srpske treba da formira novi Nadzorni odbor fabrike, koji će imenovati novi menayment preduzeća - rekao je načelnik opštine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija.

Dodao je da novo preduzeće neće imati nikakvih potraživanja iz ranijeg perioda, jer su u stečajnom postupku sva potraživanja “poravnata”.

- Fabrika će zadržati postojeći proizvodni program, jer za to postoje zadovoljavajući proizvodni kapaciteti, ali i tržište - istakao je Tegeltija.

Stečajni upravnik fabrike Aleksandar Nježić pojasnio je da je u stečajnom postupku sud prihvatio reorganizaciju preduzeća i biznis plan za novoformirano preduzeće.

- Biznis plan je ambiciozan jer je njim predviđeno da novo preduzeće za tri godine dostigne godišnju proizvodnju od 2,5 hiljade tona vijaka i drugih proizvoda od metala. Tada u preduzeću treba da radi oko 200 radnika, koliko je preduzeće imalo zaposlenih i prije stečajnog postupka - rekao je Nježić.

Fabrika vijaka bila nosilac razvoja metaloprerađivačke industrije u mrkonjićkoj opštini, pa i u regiji prije posljednjeg rata.

Tada je u ovom kolektivu bilo zaposleno oko 500 radnika, a i godišnje je proizvođeno desetak hiljada tona vijčanih proizvoda.

Radnici

Kada je riječ o obavezama prema 200 radnika koji su u stečajnom postupku ostali bez posla, one će biti regulisane prodajom imovine preduzeća. Naime, u planu je da se dio prostora fabrike pored kotlovnice, kompresorske stanice i magacina proda. Za taj prostor zainteresovana je opština Mrkonjić Grad i tu bi trebalo da se gradi gradska toplana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana