Proizvodnja struje veća za 15,6 odsto

Tanja Milaković
Proizvodnja struje veća za 15,6 odsto

BANjA LUKA - Planirana proizvodnja električne energije na godišnjem nivou u Srpskoj iznosi 5.609 gigavat časova, a u prvoj polovini godine proizvedeno je 3.088 gigavat časova, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 15,6 odsto.

Ovo je "Glasu Srpske" rekao pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Ljubo Glamočić. Elektroenergetskim bilansom za 2009. godinu prvobitno je planirano da se proizvede ukupno 5.288 gigavat časova.

- Rebalansom je ovaj plan povećan za šest odsto na godišnjem nivou. Povoljna hidrološka situacija za proizvodnju električne energije u hidroelektranama doprinijela je da u prvih šest mjeseci ove godine bude proizvedeno 15,6 odsto više struje nego lani - objasnio je Glamočić.

U periodu od januara do juna prošle godine, dodaje Glamočić, proizvedeno je ukupno 2.669 gigavat časova električne energije.

- U prvoj polovini ove godine termoelektrane su proizvele  1.518, dok je u hidroelektranama proizvedeno 1.570 gigavat časova električne energije - rekao je Glamočić i istakao da su distributivne i male hidroelektrane Mesići, Bogatići, Tišća, Vlasenica i Divič u ovom periodu proizvele 38 gigavat časova struje.

Kada je riječ o potrošnji električne energije, Glamočić ističe da je u istom periodu ove godine bruto distributivna potrošnja iznosila 1.728 gigavat časova, dok je potrošnja direktnih kupaca na 110 kilovata, iznosila 52 gigavat časa. Glamočić kaže da je rebalansirana potrošnja struje veća za oko 1,5 odsto od planirane.

Dodao je da se ova potrošnja ne odnosi samo na domaćinstva nego na sve potrošače, a najveći broj njih pokriva područje "Elektrokrajine" gdje je skoncentrisano oko 45 odsto ukupne potrošnje u sistemu.

Direktor "Elektrokrajine" Željko Kovačević kazao je ranije "Glasu Srpske" da je ovo preduzeće u 2009. godini nastavilo sanaciju i izgradnju niskonaponske, srednjonaponske mreže i elektroenergetskih objekata na cjelokupnom području koje pokriva.

Potrošnja

Ljubo Glamočić je istakao da je od 2001. godine do sada primjetan blagi porast potrošnje električne energije u RS. On objašnjava da je bruto distributivna potrošnja u 2008. godini iznosila 3.309 gigavat časova, dok je u 2009. godini planirana bruto distributivna potrošnja u iznosu od 3.442 gigavat časa, što je za oko četiri odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana