Proizvodnja struje u HE manja za petinu

Marina Čigoja
Proizvodnja struje u HE manja za petinu

Banjaluka - Zbog dugog sušnog perioda proizvodnja u hidroelektranama u RS manja je za oko 21 odsto, ali zahvaljujući stabilnom i pouzdanom radu termoelektrana, proizvodnja struje u “Elektroprivredi RS” na kraju godine iznosiće oko 95 odsto od plana.

Potvrdili su to u “Elektroprivredi RS” i istakli da je zbog višemjesečnog sušnog perioda proizvodnja u hidroelektranama u Republici Srpskoj na kraju jula bila manja za 21,47 odsto u odnosu na plan.

- Proizvodnja u Hidroelektranama na Trebišnjici će biti značajno smanjena u odnosu na planiranu proizvodnju do kraja godine zbog produžetka radova na revitalizaciji agregata G2 u HE “Dubrovnik” - istakli su u “Elektroprivredi RS”.

Naglasili su da je trenutno stanje akumulacije jezera Bileća na nivou plana.

- U HE “Višegrad” proizvodnja i dotoci su u skladu sa planom zbog rada uzvodne akumulacione HE “Piva”. HE “Bočac” ima proizvodnju u skladu sa dotocima, a oni su ispod plana za oko 15 odsto - istakli su u “Elektroprivredi RS”.

Dodali su da se u Srpskoj u skorije vrijeme ne očekuje poskupljenje struje.

- Niko od zavisnih preduzeća u sastavu mješovitog holdinga “Elektroprivreda RS” do sada nije uputio zvaničan zahtjev Regulatornoj komisiji za energetiku RS za promjenu cijena električne energije - rekli su u ERS.

I u Regulatornoj komisiji za energetiku RS potvrdili su ranije “Glasu Srpske” da do sada nisu imali zahtjeva za poskupljenje struje.

Ništa bolja situacija kada je u pitanju proizvodnja struje nije ni u FBiH, gdje se takođe zbog dugotrajne suše procjenjuje da će ukupna proizvodnja hidroelektrana “Elektroprivrede BiH” u 2012. godini biti manja od planirane za oko 25 odsto.

Poslovanje

Mješoviti holding “Elektroprivreda RS” ostvarila je u prvoj polovini ove godine pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 5,2 miliona maraka.

Prema finansijskim izvještajima hidroelektrana koje su u sastavu “Elektroprivrede”, u prvoj polovini ove godine HE na Drini ostvarile su dobit od 3,39 miliona, a HE na Vrbasu od 933.565 maraka.

Negativno su poslovale Hidroelektrane na Trebišnjici koje su imale gubitak od 9,5 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana