Proizvodnja struje manja za pet odsto

Marina Čigoja
Proizvodnja struje manja za pet odsto

Banjaluka - Rebalansom Elektroenergetskog bilansa RS za 2012. godinu planirana proizvodnja struje u Srpskoj u ovoj godini iznosi 5.155 gigavat časova i za 5,6 odsto je manja u odnosu na proizvodnju planiranu bilansom.

Vlada RS usvojila je na sjednici u četvrtak prijedlog rebalansa Elektroenergetskog bilansa RS za 2012. godinu koji je urađen na bazi ostvarenja elektroenergetskih veličina za devet mjeseci i realne procjene do kraja 2012. godine.

Rebalansom je planirano povećanje proizvodnje u termoelektranama za 6,65 odsto u odnosu na bilans, dok je u hidroelektranama planirano smanjenje proizvodnje za 21,3 odsto u odnosu na bilans.

- U distributivnim hidroelektranama planirano je smanjenje proizvodnje za oko 30 odsto u odnosu na bilans, dok je u mini-hidroelektranama planirano smanjenje proizvodnje od 27 odsto u odnosu na bilans - kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Istakli su da se manja proizvodnja hidroelektrana u odnosu na bilans predviđa zbog manjih dotoka u hidroakumulacije i niskih kota akumulacije "Bileća" na početku 2012. godine.

- To je za posljedicu imalo neostvarenje plana za prvih devet mjeseci - naglasili su u Ministarstvu.

Prema rebalansu Elektroenergetskog bilansa za 2012. godinu planiran je višak od 1.031 gigavat čas struje, što je za 25,7 odsto manje u odnosu na bilans za 2012. godinu.

Rebalansom planirana proizvodnja uglja iznosi četiri miliona tona i u odnosu na bilans veća je za 4,71 odsto.

- Razlog ovome je povećanje plana proizvodnje uglja u RiTE "Ugljevik" i RiTE "Gacko" zbog povećanja plana proizvodnje električne energije - naveli su u ministarstvu i dodali da su osnovni elementi koji utiču na ostvarenje Elektroenergetskog bilansa raspoloživost proizvodnih pogona, njihova pogonska spremnost, potražnja za strujom i hidrološka situacija.

- To je ključno i za realizaciju rebalansa bilansa za ovu godinu - naglasili su u Ministarstvu.

Potrošnja

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS istakli su da je plan ukupne potrošnje sa rebalansiranim distributivnim gubicima za 2012. godinu utvrđen u iznosu od 3.739 gigavat časova, što je za tri odsto više u odnosu na ostvarenu potrošnju u 2011. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana