Proizvodnja struje manja od planirane

Dragana Ćosić
Proizvodnja struje manja od planirane

BANjA LUKA- Planirana proizvodnja električne energije u Republici Srpskoj na godišnjem nivou je preko 5.000 gigavat časova, a za prvih šest mjeseci proizvedeno je 2.670 gigavat časova, što je u odnosu na isti period prošle godine za 34 odsto više.

Ovo je juče u Banjoj Luci istakao pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Ljubo Glamočić.

Glamočić je dodao da je to oko pet odsto manje od planirane proizvodnje, što je posljedica loše hidrološke situacije, posebno u istočnom dijelu Srpske, odnosno slivovima Drine i Trebišnjice.

- Evidentno je da su termoelektrane za sedam odsto više ispunile plan fizičkog obima proizvodnje za prvi kvartal ove godine, a hidroelektrane su proizvodile 18 odsto manje nego što je planirano - rekao je Glamočić.

On je istakao da je jedan od razloga neispunjenja plana to što je oko 50 dana trajao remont Termoelektrane Ugljevik.

- Od prvog septembra počeo je remont TE Gacko, koji će trajati oko 45 dana, a u radove će biti uloženo od 4.000.000 do 4.500.000 maraka - naglasio je Glamočić.

On je dodao da je potrošnja električne energije viša za jedan odsto od planirane.

- Potrošnja struje kreće se u granicama planiranog, a treba istaći da je najveća distributivna potrošnja ostvarena na području “Elektrokrajine” i iznosi oko 46 odsto od ukupne potrošnje električne energije u Republici Srpskoj - kazao je Glamočić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana