Proizvodnja pada i u tekstilnoj industriji

Marina Čigoja
Proizvodnja pada i u tekstilnoj industriji

Banjaluka - Preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće u Srpskoj u ovoj godini otežano posluju, o čemu svjedoči i podatak da je u sve tri oblasti u prvih šest mjeseci zabilježen pad koji ide čak i do 50 odsto.

Stručni saradnik za makroekonomske analize u Privrednoj komori RS Željka Milić podsjetila je da je ukupan obim industrijske proizvodnje u RS za šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2011. smanjen za 4,2 odsto, a proizvodnja u oblasti prerađivačke industrije za čak za 6,8 odsto.

Industrija tekstila, kože i obuće obuhvata proizvodnju tekstilnih prediva i tkanina, proizvodnju odjevnih predmeta, doradu i bojenje krzna, te proizvodnju kože i predmeta od kože i obuće.

- U svakoj od ove tri oblasti u prvih šest mjeseci 2012. godine ostvaren je pad u odnosu na isti period 2011. godine, kada je zabilježen oporavak i rast proizvodnje - kazala je Milićeva.

Najmanji pad od 14,5 odsto zabilježen je u oblasti proizvodnje odjevnih predmeta, dorade i bojenja krzna, a najveći u oblasti proizvodnje tekstilnih prediva i tkanina od čak 49,6 odsto.

Milićeva je istakla da u robnoj razmjeni RS, industrija tekstila, kože i obuće zauzima značajno mjesto te da su preduzeća iz ove oblasti pretežno izvozno orijentisana, i da se i dalje nalaze među najznačajnijim izvoznicima privrede RS.

Direktor preduzeća "Karmen lajn" iz Banjaluke Zorislav Stojić kaže da je za njih najproblematičniji period bio kraj 2009. godine.

- Proširenjem maloprodajnog lanca "doskočili" smo krizi, tako da sada relativno dobro poslujemo i pored toga što radimo u veoma teškim vremenima - kazao je Stojić.

On je istakao da će ovu godinu vjerovatno završiti u plusu, ali da je to sporno za iduće godine ukoliko ne bude promjena u odnosu nadležnih institucija prema privredi.

Vlasnik fabrike obuće "Škrebić kompani" iz Teslića Dragutin Škrebić ističe da je ova godina dosta teška, te da se plaši šta će firmama u ovoj oblasti donijeti jesen.

- Nemamo narudžbina, zbog čega je i došlo do pada proizvodnje od deset odsto. Sada radimo zimski program i još uvijek imamo posla, ali plašim se šta nas čeka na jesen. Mislim da će značajan broj preduzeća u toku jeseni biti bez posla - kazao je Škrebić.

On je naglasio da njegova firma izvozi u Njemačku i Austriju i dodao da firme koje rade na tim tržištima još i imaju posla, dok je situacija mnogo lošija sa preduzećima koja su vezana za Italiju.

Izvoz

U prva tri mjeseca 2012. godine oblast tekstila, kože i obuće je bila druga po vrijednosti ostvarenog izvoza i činila je 18,3 odsto ukupno ostvarenog izvoza u tom periodu.

- Ukupan obim robne razmjene u sektoru tekstila, kože i obuće u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 194,4 miliona KM i veći je u odnosu na isti period 2011. godine za 9,3 odsto. Ovaj podatak pokazuje da ova grana industrije, i pored teških uslova poslovanja i pada proizvodnje, ipak ostvaruje pozitivna kretanja, te predstavlja veoma značajnu granu privrede Srpske - naglasila je Milićeva.

U prva tri mjeseca ove godine u sektoru tekstila, kože i obuće ostvaren je suficit od 5,6 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana