Proizvodnja nafte ostaje na istom nivou

Glas Srpske
Proizvodnja nafte ostaje na istom nivou

BEČ - Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) juče su na sastanku u Beču odlučile da zadrže postojeću proizvodnu kvotu od 24,84 miliona barela na dan, u očekivanju oporavka tražnje te sirovine do kraja godine, prenio je Tanjug.

Saudijski ministar energetike Ali al-Naimi je po završetku sastanka izjavio da je kartel, koji u ukupnom svjetskom snabdijevanju naftom učestvuje sa 40 odsto, po drugi put ove godine donio je odluku da zadrži postojeću proizvodnju, prenijela je agencija Blumberg.

Cijene su u redu, a tržište je u dobrom stanju -  izjavio je Al-Naimi novinarima po izlasku iz bečkog sjedišta OPEC-a i dodao da će sljedeći sastanak kartela biti održan 9. septembra.

- OPEC je odlučio da ne mijenja kvotu kako bi pomogao svjetskoj privredi, što će kasnije pomoći i kartelu. Cijena od 60 dolara za barel ne utiče negativno na privredu, a ponuda je više nego dovoljna -  izjavio je alžirski ministar energetike Sakib Kelil.

Jedanaest članica OPEC-a koje imaju određene kvote (bez Iraka) proizvelo je u aprilu 25,81 milion barela na dan, što je 225.000 barela više nego u martu i prvo povećanje u posljednjih devet mjeseci, pokazao je najnoviji izvještaj kartela. To znači da je prošlog mjeseca realizovano svega 77 odsto dogovorenog smanjenja.

Povećanje

Barel sirove nafte u Njujorku za isporuke u julu juče je  poskupio za deset centi i sada košta 63 dolara i 55 centi.

Brent nafte u Londonu prodaje se za 62 dolara i 60 centi, poslije  istovjetnog poskupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana