Proizvodnja lani povećana za pet odsto

Nikola Lugić
Proizvodnja lani povećana za pet odsto

BANjALUKA - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj tokom prošle godine porasla je za pet odsto u odnosu na 2009. godinu, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Proizvodnja ostvarena u decembru 2010. u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2009. godine veća je za oko 20 odsto, a u odnosu na decembar 2009. godine za 14 odsto.

Industrija je u decembru u odnosu na novembar prošle godine veća za 1,3 odsto.

U izvještaju se navodi da je posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda prošle godine najveći rast ostvaren u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, i to za 14,7 odsto.

- Proizvodnja energije porasla je za 1,4 odsto, kapitalnih i netrajnih proizvoda za 0,4 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda manja za 7,8 odsto - podaci su Zavoda.

Posmatrano po sektorima najveći rast zabilježen je u oblasti vađenja ruda i kamena i iznosi oko devet odsto.

- Prerađivačka industrija povećala je proizvodnju za nešto više od pet odsto, dok je proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom porasla za tri odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista Republike Srpske "SWOT" Goran Račić kaže da je za ukupni rast proizvodnje najzaslužnija Rafinerija nafte u Brodu.

- Iako imamo određene industrijske grane koje su lani zabilježile pad proizvodnje, ipak na rast od pet odsto u odnosu na 2009. godinu najviše je uticala Rafinerija - istakao je Račić.

Dodao je da se ove godine može očekivati da industrijska proizvodnja ostane na prošlogodišnjem nivou.

- Nerealno je očekivati veći rast u odnosu na prošlu godinu, jer je kriza još prisutna, a nema značajnijih industrijskih kapaciteta koji su pokrenuti u posljednje vrijeme i koji bi mogli osjetno da pokrenu proizvodnju - naglasio je Račić i dodao da bi i nova opterećenja za privrednike u ovoj godini mogla da uspore industriju u ovoj godini.

FBiH

Ukupna industrijska proizvodnja u FBiH lani je povećana za 4,2 odsto u odnosu na 2009. godinu, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. U oblasti vađenja ruda i kamena proizvodnja je manja za 4,3 odsto, dok je prerađivačka industrija zabilježila rast od skoro sedam procenata.

Proizvodnja u FBiH u decembru veća je za 5,7 odsto nego u novembru prošle godine, a za 16 odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana