Proizvodnja i izvoz nastavili rast

Marina Čigoja
Proizvodnja i izvoz nastavili rast

Banjaluka - Industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmjena RS u prva dva mjeseca ove godine porasla je u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da se privredna aktivnost oporavlja.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS industrijska proizvodnja je porasla za 4,4 odsto, izvoz za 16,4 odsto, a uvoz za 7,4 procenta.

Najveći rast proizvodnje zabilježen je u oblasti vađenja ruda i kamena za 12,4 odsto i u prerađivačkoj industriji od 11 odsto. S druge strane najveći pad evidentiran je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i parom zabilježen i iznosio je 12 odsto.

Član Izvršnog odbora Udruženja proizvođača kože, tekstila i obuće pri Privrednoj komori RS Radovan Pazurević kaže da je dobra vijest dvocifren rast u prerađivačkoj industriji.

- To je dobra vijest posebno ako se zna da je do sada uglavnom električna energija bila glavni pokretač rasta industrijske proizvodnje. S druge strane ne možemo biti previše srećni ako nam u rast industrije u velikom procentu učestvuje vađenje ruda i kamena, jer se radi o prirodnim resursima - kazao je Pazurević.

 

Opširnije pročitajte u elektronskom ili štampanom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana