Proizvodimo vrhunska, uvozimo jeftina vina

Željka Kokot
Proizvodimo vrhunska, uvozimo jeftina vina

Banjaluka - Domaći vinari proizvode sve kvalitetnija vina i ostvaruju sve bolje izvozne rezultate, ali su suočeni sa gubitkom našeg tržišta, gdje ih guše jeftina uvozna vina i nelegalne vinarije, u kojima se pune vina sumnjivog kvaliteta.

Uprkos stalnom rastu broja domaćih vinarija i proizvodnog kapaciteta, uvoz vina je još nešto više od tri puta veći od izvoza, iako je eksport pića bogova u prvih 11 mjeseci prošle godine blago povećan u odnosu na isti period 2014. godine. Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da smo na uvozno vino za 11 mjeseci prošle godine potrošili 20,22 miliona KM ili 2,3 miliona više u odnosu na isti period 2014. godine. Najveće količine vina uvezene su iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Izvoz je istovremeno vrijedio 6,25 miliona, što je za 820.000 KM više na godišnjem nivou.

Proizvodnja vina je jedna od najperspektivnijih grana privrede zbog povoljnih klimatskih uslova i dugogodišnje tradicije, ali proizvođači ističu da vlasti ne čine mnogo da bi ih zaštitili. Istina, u Srpskoj je u oktobru prošle godine stupio na snagu novi Zakon o vinu, kojim su propisani načini proizvodnje, pakovanja i deklarisanja vina. Ipak, njime neće biti riješen problem prekomjernog uvoza.

Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara istočne Hercegovine i vlasnik najuspješnije domaće vinarije "Vukoje" iz Trebinja Zoran Obren Vukoje kaže da se u BiH uvoze malo kvalitetna stona vina, koja niskom cijenom uništavaju domaće vinare, koji proizvode najkvalitetnija vina.

- Domaća proizvodnja bi bez problema mogla podmirivati potrebe našeg tržišta, kada je u pitanju količina. Mi smo više nego konkurentni i kvalitetom, jer se malo uvoze vrhunska vina i trebalo bi bolje zaštititi vinare, da bi se bolje pozicionirali na tržištu - kazao je Vukoje i naglasio da je primarni cilj vinarije "Vukoje" osvajanje tržišta BiH, na koje plasira 70 odsto proizvodnje, dok preostale količine izvozi na tri kontinenta.

Direktor vinarije "Tvrdoš" Tihomir Kuduz je kazao da država treba da zaštiti domaću proizvodnju od poplave uvoznih vina slabijeg kvaliteta, koja negativno utiče na proizvođače vina i grožđa.

- Primjetan je trend rasta potrošnje vina, ali problem je što se većinom kupuju jeftina uvozna vina, jer su domaća vrhunskog kvaliteta znatno skuplja. Mi ne možemo rušiti kvalitet zarad cijene - rekao je Kuduz.

Područje Hercegovine obiluje plantažama na kojima se proizvodi grožđe vrhunskog kvaliteta, od kojeg se dobija vino premijum kvaliteta, pa vinari ne nalaze interes u proizvodnji stonog vina.

- Mislim da bi proizvodnja stonog vina teško postigla uspjeh zbog uvoznih vina iz Makedonije, koja raspolaže neograničenim količinama grožđa - smatra Kuduz.

Uvoz vina za 11 mjeseci (miliona KM)

2015. 20,22

2014. 17,92

Zemlje iz kojih smo najviše uvozili u 2015. (miliona KM)

Srbija        6,7

Hrvatska    5,3

Makedonija         3,2

Crna Gora 2,8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana