Proizvodi u BiH skuplji nego u Srbiji

T. Š.
Proizvodi u BiH skuplji nego u Srbiji

BANjALUKA - Cijene potrošačke robe i usluga u BiH iznose 57 odsto prosjeka u 27 zemalja Evropske unije, te su više u odnosu na Srbiju i Albaniju, pokazao je posljednji izvještaj Evrostata.

U izvještaju se navodi da je nivo cijena u BiH niži nego u Crnoj Gori, gdje iznosi 59 odsto, te Hrvatskoj i Sloveniji, gdje iznosi 74 odsto, odnosno 84 odsto prosjeka EU, ali je viši od nivoa cijena u Srbiji, gdje iznosi 52 odsto i Albaniji gdje je 50 odsto prosjeka zemalja Evropske unije.

U posljednjem izvještaju Svjetske banke za jugoistočnu Evropu za procjenu razlika u cijenama i prikladnosti kursnih stopa u regionu iskorišćene su cijene homogenog proizvoda proizvedenog u zemlji, "koka-kole".

- Iako jedna takva procjena ne bi trebalo da bude osnov za kreiranje politike, razlike u cijenama mogu se iskoristiti kao smjernica za provjeru da li je potrebno izvršiti dalju analizu. "Koka-kola" je najjeftinija u Albaniji, a najskuplja u BiH, gdje je prosječna cijena ovog proizvoda 34 odsto viša nego u Tirani - navodi se u izvještaju Svjetske banke.

U izvještaju se navodi da je nivo cijena u šest zemalja jugoistočne Evrope različit, kako unutar regiona tako i u odnosu na evropsko tržište, sa kojim ova regija nastoji da se dublje integriše, te da su cijene u regionu u cjelini mnogo niže od EU prosjeka.

Cijene u zemljama jugoistočne Evrope u odnosu na prosjek EU27

Slovenija 84%

Hrvatska 74%

Crna Gora 59%

BiH 57%

Srbija 52%

Albanija 50%

Makedonija 44%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana