Proizvodi iz Srpske i na rafama “Špara”

Milijana Latinović
Proizvodi iz Srpske i na rafama “Špara”

BANjALUKA - Analiza tržišta s ciljem povezivanja preduzeća iz Srpske posebno iz metalne, drvne i prehrambene industrije sa kompanijama iz Austrije, ključna je aktivnost Predstavništva RS u Beču.

Zahvaljujući servisu koji je osmišljen u tri faze, domaća izvozno orijentisana preduzeća imaju veće šanse da dođu do austrijskog tržišta i tamo učvrste svoje pozicije.

- Prva faza je biznis registar, gdje se privrednici iz Srpske mogu registrovati, zatim “Autridž” program koji nudi analizu austrijskog tržišta i bržu komunikaciju sa austrijskim privrednicima i treća faza je “Šourum” odnosno koncept prodavnica - pojasnio je za “Glas Srpske” šef Predstavništva RS u Austriji Mladen Filipović, naglasivši da Austrijanci posebno cijene kvalitet naših proizvoda.

Istakao je da se druga faza trenutno intenzivira te da uveliko obilaze privrednike iz RS i organizuju treninge za njih u svrhu pripreme odlaska u Austriju.

- Radimo analize tržišta po branšama, posebno za metal, drvo i prehrambenu industriju, a osim toga radimo i analize tržišta za konkretne firme i omogućavamo direktne kontakte sa austrijskim partnerima što se trenutno intenzivno radi sa više od 150 preduzeća iz Srpske - rekao je Filipović, naglasivši da uveliko pripremaju teren za izlazak domaćih kompanija na austrijsko tržište.

Govoreći o “Šourumu”, Filipović podsjeća da ta koncept prodavnica u Lincu postoji već dvije godine te da su konkretni rezultati već vidljivi. Naime, firme koje se predstavljaju u “Šourumu” već imaju partnere u Austriji. Filipović dodaje da je plan da koncept prodavnice budu otvorene i u Beču, Gracu i Salcburgu.

- Planiramo da za naše proizvođače iz prehrambene industrije omogućimo plasman proizvoda u Austriji. U saradnji sa “Špar” i “Reve” grupacijama već smo neke naše prehrambene proizvode ubacili u njihove prodavnice i to je konkretan rezultat saradnje - istakao je Filipović.

Predviđeno je, dodao je, i da budu predstavljene vrste drveta te namještaj iz Srpske, a sve s ciljem što boljeg plasmana domaćih proizvoda na tamošnjem tržištu.  Filipović je pozvao privrednike da iskoriste sve ove mogućnosti i naprave prvi korak za što uspješniji nastup u Austriji.

Internet stranice

Mladen Filipović je istakao da osim analize tržišta i povezivanja domaćih sa austrijskim firmama, Predstavništvo RS pomaže kompanijama iz Srpske da se što bolje predstave na internetu.

- Pomažemo oko prevoda na njemački i unapređenja njihovih internet stranica. Na neki način smo istureno komercijalno odjeljenje za naše privrednike - rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana