Proizveden prvi srpski elektromobil

Glas Srpske
Proizveden prvi srpski elektromobil

KRAGUJEVAC - U kragujevačkoj "Zastavi" proizveden je prototip putničkog vozila na električni pogon na platformi automobila "Zastava 10", a vozilo će moći da razvije brzinu od 120 kilometara na čas i da sa jednim punjenjem baterija pređe stotinu kilometara, javio je Tanjug.

Generalni direktor "Zastave" Zoran Radojević kazao je da je zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite životne sredine nametnulo potrebu razvoja automobila sa električnim pogonom.

- Na realizaciji ovog projekta radio je tim eksperata kragujevačke "Zastave" i za sada se radi više o eksperimentu, nego o prototipu - rekao je Radojević i dodao da će biti potrebno nekoliko godina da se stvore uslovi za serijsku proizvodnju ovih vozila.

Istakao da je vožnja od Kragujevca do Beograda vozilom na elektro pogon, košta stotinu dinara.

Radojević je objasnio da su taj projekat realizovali tako što su napravili jedan automobil u koji su ugrađene komponente, odnosno baterije, motor i upravljački sistem od kineskog proizvođača, sa kojim su, kao strukovno udruženje inženjera, sklopili ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Dodao da sada slijede putna ispitivanja i vozne karakteristike automobila na električni pogon, a za petnaestak dana automobil će biti i promovisan.

- Naš predlog je da se dalji razvoj tog automobila prebaci u grupu "Zastava vozila" u Tranziocioni centar u restrukturiranju i ako taj razvoj uspe, da se uđe u proizvodnju tih niskobudžetnih elektrovozila i da se zaposle ljudi koji nisu našli mesto u preduzeću "Fijat automobili Srbija" - rekao je Radojević.

On je podsjetio da je u fabrici "Zastava automobili" prije dvije godine napravljen "jugo" na električni pogon, ali je taj projekat prekinut zbog dolaska "Fijata" u tu kragujevačku fabriku automobila.

Autobusi

Zoran Radojević je najavio da bi u skoriji vrijeme mogli da se stvore uslovi za dalji razvoj vozila na električni pogon i to ne samo putničkih već i autobusa, na čijoj izradi bi radili inženjeri iz "Zastave". Kazao je da bi se proizvodnjom ove vrste vozila bavila grupa "Zastava vozila" ukoliko bi bila podržana od strane nadležnih institucija u državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana