Program Dositej najbolji u centralnoj i istočnoj Evropi

Agencije
Program Dositej najbolji u centralnoj i istočnoj Evropi

Banjaluka - Direktor tehnologija "Majkrosofta" za centralnu i istočnu Evropu Dejan Cvetković rekao je da Republika Srpska ima jedno od najkvalitetnijih rješenja u oblasti obrazovanja – elektronsko učenje putem programa "Dositej", javile su agencije.

- To je nešto što u zemljama centralne i istočne Evrope gotovo da ne postoji - rekao je Cvetković tokom posjete Banjaluci i dodao da o ovom programu treba govoriti u svrhu promocije i Republike Srpske i javnog sektora Srpske koji, kao je istakao, očegledno daje veliku podršku razvoju informacionih tehnologija, što nije čest primjer u regionu.

Program "Dositej", koji promoviše interaktivno učenje pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija, naišao je i na pozitivne ocjene na konferenciji "Edukacije i korištenje informacionih tehnologija" održanoj prošle sedmice tokom Svjetskog obrazovnog foruma u Londonu.

"Dositej" predviđa opremanje računarima svih osnovnih škola u Republici Srpskoj, kao i nabavku laptop računara za nastavnike, te u zavisnosti od specifičnosti škola, nabavku servera, mrežne i komunikacione opreme.

Tokom prve faze realizacije projekta u 2012. godini opremljeno je 65 osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Škole su dobile opremu i računare za korištenje u nastavi i laptope za nastavnike.

Opremljeno je 408 e-učionica, odnosno isporučeno je 10.200 računara za učenike.

Poslije isporuke opreme, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa banjalučkom kompanijom "Lanako", organizovalo je obuku za nastavnike za korištenje ove opreme u nastavi.

Vrijednost projekta je 4,5 miliona evra, a sredstva su obezbijeđena iz kreditnih sredstava Vlade Srbije.

Ministarstvo prosvjete i kulture planira nastavak programa "Dositej" u ovoj godini i dalje opremanje računarima osnovnih škola u Republici Srpskoj, kao i obuku nastavnika za primjenu informacionih tehnologija u nastavi.

Ranije je resorno ministarstvo provelo program informatičkog osposobljavanja nastavnog i vannastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj s ciljem povećanja nivoa njihove informatičke pismenosti i osposobljenosti, odnosno unapređenja korištenja informacionih tehnologija u nastavnom procesu radi ostvarivanja što kvalitetnijeg vaspitno-obrazovnog rada.

Svi nastavnici su uspješno završili obuku i već koriste stečena znanja u nastavnom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana