Program “Akcelerator” Razvojne agencije RS: Dođu sa idejom, odu sa poslovnim planom

Jana Kezić
Program “Akcelerator” Razvojne agencije RS: Dođu sa idejom, odu sa poslovnim planom

BANjALUKA - Zahvaljujući programu “Akcelerator” Razvojne agencije Republike Srpske početnici u poslu i ove godine dobiće mogućnost da svoje inovativne ideje pretvore u poslovnu aktivnost.

U Razvojnoj agenciji RS kažu da u okviru dvomjesečnog programa učesnici dobijaju besplatnu obuku, tokom koje stiču znanja i vještine potrebne za poslovni uspjeh.

- Početnici u biznisu dobiće savjetodavnu podršku mentora sa preduzetničkim iskustvom i znanjem iz određenih oblasti te novčane nagrade za najuspješnije poslovne ideje. Neće izostati ni podrška pri pronalasku dodatnih izvora finansiranja i povezivanje sa potencijalnim partnerima u zemlji i inostranstvu te mnoge druge pogodnosti - naveli su u Razvojnoj agenciji Srpske.

Direktor ove agencije Marinko Đukić rekao je za “Glas Srpske” da program realizuju u saradnji sa lokalnim razvojnim agencijama, lokalnim zajednicama, Zavodom za zapošljavanje RS i naučnim institucijama.

- Ponosni smo što su svi oni prepoznali naš rad i to koliko je zapravo značajno da udružimo snage kako bismo budućim preduzetnicima pružili maksimalnu podršku da pokrenu i obezbijede posao sebi, članovima svoje porodice, ali i da zaposle druge - rekao je Đukić. Od 2018. godine, kada su pilotirali dva programa u Banjaluci i Prijedoru, do danas, kako kaže, realizovali su ukupno sedam takvih programa širom Srpske.

- Program je uspješno završio 101 polaznik, za koje smo osim edukacije i mentoringa obezbijedili i 50 finansijskih i nefinansijskih nagrada, vrijednosti skoro 100.000 KM - rekao je Đukić. Objasnio je da se kandidati mogu prijaviti kao samostalni podnosioci ili kao tim te da ista osoba ne može biti član dva tima.

Prošlogodišnji pobjednik “Akceleratora” održanog u Trebinju Duško Lečić sa poslovnom idejom “Proizvodnja solarnih sistema za grijanje” osvojio je prvu nagradu u vrijednosti od 3.500 KM.

- Ovaj program je zaista odličan i smatram da ih treba još, a sve s ciljem promocije preduzetništva - rekao je Lečić. Ideju odranije, kako kaže, razradio je zahvaljujući programu, kada je sve “stavio na papir”.

- “Akcelerator” mi je pomogao da definišem neke stvari i da se malo ozbiljnije pozabavim cijenama repromaterijala i troškova proizvodnje. Trenutno sam u fazi izrade prototipa, a dobio sam i pomoć od grada za samozapošljavanje i iskoristio znanja koja sam stekao u tom programu za izradu biznis plana - rekao je Lečić.

Ivana Vukmanović, koja je u Istočnom Sarajevu lani osvojila drugu nagradu vrijednosti u od 3.000 KM za poslovnu ideju “Proizvodnja dječije i bebi odjeće 'liv'“ kazala je da su joj iskustva iz “Akceleratora” mnogo pomogla u daljem poslovanju.

- Mentori i profesori su nam prenijeli znanje i ukazali na nedostatke što se tiče poslovnog plana - kazala je Vukmanovićeva i dodala da ona sada ima butik u Lukavici i da uspješno posluje.

Javni poziv

Marinko Đukić kaže da su prošle sedmice objavili novi javni poziv za “Akcelerator”, program koji će biti realizovan u Istočnom Sarajevu, a rok za prijavu je 18. april.

- Objavljen je javni poziv za novi “Akcelerator”, program koji ćemo realizovati i u Trebinju, a rok za prijavu je 26. april - rekao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana