Profit INA-e manji za 36,3 odsto

Glas Srpske
Profit INA-e manji za 36,3 odsto

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA saopštila je da je u prvom polugođu ove godine imala dobit 91 milion američkih dolara, što je za 36,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, javila je Beta.

U finansijski rezultat uračunat je i jednokratni prihod od izdvajanja preduzeća Podzemno skladište plina u vrijednosti od 497 miliona kuna, u skladu sa ugovorom mađarskog Mola, koji ima 47,2 odsto akcija INA i Vlade Hrvatske, koja je vlasnik 44,8 odsto dionica.

"Značajan finansijski gubitak iz prvog tromesečja 2009. godine djelimično je popravljen u drugom tromjesečju zahvaljujući slabljenju američkog dolara. Međutim, globalna recesija praćena kreditnom krizom odražava se na finansijsku poziciju kompanije", navodi se u saopštenju.

INA je u prvih šest mjeseci ove godine imala prihod od 9,4 milijarde kuna (1,7 milijardi dolara) od kontinuiranog poslovanja, što je za 26,7 odsto manje nego u istom periodu 2008, a od gasnog biznisa zabilježila je gubitak od 581 milion kuna, što je za 11 miliona kuna manje nego lani.

U saopštenju se navodi da je količina derivata u maloprodaji opala za 5,9 odsto, a prosječan promet po benzinskoj pumpi za 7,4 odsto. Prihod je, uprkos tome, povećan zahvaljujući većoj marži, a dobit iz tog segmenta poslovanja iznosio je tri miliona kuna (0,5 miliona dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana