Profit Centralne banke BiH 30 miliona KM

AA
Profit Centralne banke BiH 30 miliona KM

Sarajevo - Centralna banka BiH ostvarila je u prošloj godini profit od 30 miliona maraka, a od toga je u budžet prebačeno oko 18 miliona KM, rekao je juče guverner Centralne banke Kemal Kozarić.

On je na godišnjoj konferenciji banke rekao da je Centralna banka od 2004. do 2013. godine imala profit od oko 728 miliona KM, te da je 60 odsto tog iznosa prebacila u budžet.

Istakao je da se spoljni dug BiH povećava iz godine u godinu i da je sa 4,24 milijarde iz 2008. porastao na prošlogodišnjih 7,4 milijarde KM.

- Minus bankarskog sektora lani je iznosio 36 miliona KM jer je pet banaka ostvarilo negativan rezultat - kazao je Kozarić i dodao da nekvalitetni krediti iznose oko 15 odsto ukupnih zajmova i da je to možda najveći problem za bankarski sektor.

Govoreći o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom Kozarić je rekao da on nije prekinut.

- Nova sjednica direktora MMF-a trebalo bi da bude 25. aprila ukoliko se vlasti BiH izjasne do tada - pojasnio je Kozarić.

Viceguverner Centralne banke Radomir Božić je rekao da prihodi i finansijski rezultat banke najvećim dijelom zavise od prihoda ostvarenih upravljanjem i investiranjem deviznih rezervi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana